A LarpHaTár alapelvei

Go down

A LarpHaTár alapelvei

Témanyitás by Kildar on Kedd Dec. 16, 2008 1:50 pm

Avagy mi is határoz meg egy "trúlarpert"?

Ha nyomon követtétek eddig is a LarpHaTár kialakulását, és az eddig felmerült elvárásokat és alapelveket, megfigyelhető, hogy ezek három csoportra bonthatóak. Ez a három kategória név szerint a közösségi, a játékosi és a szervezői alapelvek. Nem különálló, elhatárolt csoportokról van szó, a különféle csoportok között rendkívül nagy az átfedés, a felosztásuk is némiképp önkényes, ráadásul gyakorlatilag mindhárom kategória elvei általános érvényűek. Az alapelvek megfogalmazása és összegyűjtése nem kizárólagosan a saját munkám, Ashi és Lobster is több pontot megfogalmaztak ezek közül:

A "trúlarper" közösségi alapelvei:

 • Ezek az alapelvek irányadó jellegűek, nem "jogszabályok". Minden baráti társaságnak vannak elvei, egy gyakran személyesen találkozó társaságban is kialakulnak íratlan elvek, de egy ritkábban (akkor is konkrét céllal) találkozó, társaságban előnyösebb, ha ezek az alapelvek le is vannak írva.
 • Tudatos felelősségvállalás. Mindenki felelősséggel tartozik a saját tetteiért és vállalásaiért. Képes legyen arra, hogy ha elvállal egy feladatot, azt megcsinálja. Ha nem érzi úgy, hogy teljes gőzzel tudja csinálni, ne vállalja el.
 • Kövesse nyomon az eseményeket, igyekezzen a lehető legjobban tájékozódni, különösen akkor, ha részt kíván venni a közösség által nyújtott keretek közti döntéshozásban (szavazások).
 • Konstruktív vitakultúra. Ne fikázzon, állítását érveléssel igazolja, a "nekem személy szerint ez nem lenne jó, ezért az ötlet rossz" hozzállás mellőzésével.
 • Tudja, mikor van ideje a komolyságnak és a komolytalankodásnak. Ugyan egy baráti társaság vagyunk, és gyakran együtt szórakozunk, de a szervezés és a hiteles szerepjátszás nem tűr meg ökörködést.
 • Ha van valamilyen jó megoldása (pl. felszereléskészítés terén), azt megosztja a többiekkel.


A "trúlarper" játékosi alapelvei:

 • Ugyan az élőszerepjáték nem versenysport, de minden esetben törekedjen a sportszerű és becsületes játékra. Ismerje az aktuális rendezvényre vonatkozó játékszabályokat, és tartsa be azokat szellemük és nem betűjük szerint.
 • Alkalmazkodjon a különféle rendezvények elvárásaihoz mind a lehetőségeihez mérten legjobb felszerelés, mind hozzáállás terén. Belátja, hogy a különböző rendezvények különböző hozzáállást kívánnak, és ha egy rendezvény nem az ő kedvenc hozzáállását kívánja, akkor elfogadja és alkalmazkodik, nem pedig követeli a rendezvény megváltoztatását.
 • A lehetőségeihez mért leghitelesebb szerepjátékot produkálja a maga részéről. Vonatkozik ez mind a harcstílusra (értve ezalatt az elszakadást az "öthápétsebződtél, dispel, immunomvan" felfogástól meg a bökölődéstől), mind a beszédstílusra és szerepjátszásra (tehát nem használ játék közben geek szlenget, és nem él vissza az élőszerepjátékok játékélmény érdekében tett engedményeivel /pl. feltámadás/).
 • Képes normálisan kezelni az IN és az OUT kérdését, IN játékban kerüli az OUT néven szólítást és az OUT indokból történő reakciókat. OUT állapotban nem keveredik-cseverészik az IN játékosokkal, nem vonja ki őket a játékból.
 • Bármilyen rendezvényen való részvételi szándékát előre jelzi, és megteszi a szükséges előkészületeket, kerülve a helyszíni jelentkezést ott is, ahol lehet. Ugyanígy, ha egy adott rendezvényen jelezte részvételi szándékát, de valamilyen okból mégse tud megjelenni, a lehető leghamarabb jelzi a visszamondást, ne a szervezőknek kelljen körbekérdezni mindenkit, hogy biztosan jönnek-e.
 • Egy rendezvényen sem kötelező részt venni. Amennyiben egy rendezvény nem felel meg az elvárásainak, nem vesz részt rajta. Kevés dolog rombolóbb egy olyan játékosnál, aki csak azért megy el valahova, hogy folyamatosan hangoztassa, milyen rossz az adott rendezvény.


A "trúlarper" szervezői alapelvei:

 • Minden rendezvénynek megvan a saját, különálló szervezősége.
 • Bárki indíthat saját rendezvényt, ez esetben ő lesz a rendezvény főszervezője.
 • Egy rendezvény szervezésébe akárki bevonható, akit a rendezvény szervezői hajlandóak bevonni, és úgy gondolják, hasznukra válhat a munkában. A szervezésbe bevonás minden esetben a főszervező jogköre, és egyénekre szól.
 • Egy rendezvény szervezésében az adott rendezvény szervezői teljeskörű döntési joggal bírnak. Javaslatokat, ötletelést bárki megfogalmazhat, követeléseket nem.
 • Egy rendezvény szervezése mindazonáltal kötelezettségekkel is jár. A szervező köteles a lehető leghamarabb és legalaposabban tájékoztatni a reménybeli résztvevőket, valamint törekednie kell az elérhető maximumra minőség és hatékonyság terén.
 • A szervező a munkáját minden esetben és kivétel nélkül vegye komolyan. Kerülje a túlzott engedékenységet, a komolytalankodást.
 • A szervező feladata az élhető játékkörülmények biztosítása.
avatar
Kildar
Diktátor
Diktátor

Hozzászólások száma : 2651
Age : 30
Tartózkodási hely : Celldömölk/Veszprém/Vonat/Erdő
Registration date : 2008. Feb. 25.

Felhasználó profiljának megtekintése http://sites.google.com/site/demgardikronikak/

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.