Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

6 / 7 oldal Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Go down

Fegyverek

Témanyitás by Magitor on Hétf. Júl. 13, 2009 9:24 am

Lőfegyverekről nekem az jött le hogy úgy lenen szerintem értelmes/értelme nagyobb fegyvereket hozni hogy kategóriákba soroljuk mint:
1 A fegyver löszere alapján gondolok it pisztolytol smg ig utánna karabélyok mint m4 m16 ak stb majd puskák mint vadászpuskák dragunov és egyéb mesterlövész puskák. E három csoport különbőző löszere jöhetne, jelölt persze. (shotikat pisztoly smg hez venném ha nincs plusz egyébb módosítója a fegyóknak) A kategóriákra ki lehet találni módosítókat, mint pl az 1. kat páncélozott részt nem visz át végtagot bénít mint eddig. 2. kat karabélyok már viszik a fémpáncélzatot de ugyanúgy bénítanak, míg a nagypuskák végtag találatnál is gyakorlatban lerobbantanák a testrészt, ezt nagyonnehezen (autodoc x percen belül) vagy halál.
Rálövési távolságok alakúlhatnak a midennkoti masz szerint, annyival kiegészítve hogy karabéllyal csak 5 méteren túl lehet lőni, épületben is egyeslövéssel, mesterlövészeknél pedig 20 méter, illetve az érvényes egy golyó a levegőben lőtechnikával, illetve épületben nem de ki és be a 20 méter betartásával!
2. FPS miatti átfedések elkerülése érdekében chrónot használni mert lehet 1j feletti mp5 is, az ilyen esetekben a fegyvert vagy jelölni kellene vagy nem behozhatóvá tenni, vagy olyan "tuningot" tenni rá mellyel nagyobbnak tünik gondolik it hangtompító stb. Karabélyok viszont nem megengedettek 430-450 fps felett, csak ha kialakításuk miatt mesterlövésznek nézhetőek!(M4SR24 pl Kart EBR stb). Viszont ha egy rugós puska lenne pl Mauser de 420 fps az lehet mesterlövész hiába gyengébb.
Real illetve lowcap tárak mindenképp, van értelme.
Erös fegyverek használata lehetne korlátozni is bizonyos területeken, gondolok itt hogy a városban ha nem üt be a ménykű akkor ne lehessen használni (példa rá mondjuk a városban kisebb csetepaték vannak a lakók közti, de kis fegyverekkel, de ha egy szervezett fosztogató támadás éri akkor nincs kegyelem)
Arcvédelem! kötelezővé tenni, mert autentikus is, és egy arc elé kötött kendő is sokat véd!
Lehetne limitált társzám is, mert volt gondunk azzal hogy valakinek van 4 tára mert megteheti és metgtölti akkor nem vehettük el tőle, és ez inkább outos pénzbeli dolog, vagy lehessen tárból fosztani.
Várom a kritikákat rá!
avatar
Magitor

Hozzászólások száma : 815
Age : 32
Tartózkodási hely : Debrecen, műhely, műhely.
Registration date : 2009. Jun. 23.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Derszu on Hétf. Júl. 13, 2009 9:48 am

Nekünk is több tárunk volt, pl. másodikat nem töltöttük tele, hogy legyen nálunk zsákmányolható lőszer is (később ez feleslegessé vált, hiszen soha nem volt nálunk több mint másfél tár). Szóval lehetne azt hogy vagy max két tárat tölhetsz meg, vagy olyat hogyha van egy teljes tárad, táranként 10 lőszernek kell lennie a zsebedben tárazás nélkül.
Az erősebb fegyverekkel azért van gond, mert nagyon nagy előnyt nyújtanak. Olyan fegyverekkel aminek lőtávja duplája vagy triplája a többiekének, mindenki király lehet. Ez csak akkor nem gond, ha sok játékos van (akiknek van okuk emezek ellen szövetkezni). Persze így is az lesz hogy ezek halnak meg 50X, az előbbiek meg 2X, de így már legalább izgalmas (én szeretek erősebb ellenfelek ellen kűzdeni).
Az én véleményem az, hogy az fps korlátot a játékosok fegyverkészletéhez kellene szabni. Ha pl. a mostani játékra hozott volna valaki egy 400 fps-es AK-t, egyedül írthatott volna ki teljes csapatokat. Mivel túl sok volt a rugós pisztoly. De ha lett volna még valamivel több smg, meg még egy pár gázos pisztoly, akkor már belefért volna... Szóval úgy kellene ezzel dolgozni hogy mindenki leírná hogy ő legszívesebben milyen fegyvert hozna, és akkor az adatokat feldolgozva meghatároznák hogy mi jöhet meg mi nem.

Derszu

Hozzászólások száma : 38
Registration date : 2009. Apr. 27.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Gem Kapocs on Hétf. Júl. 13, 2009 10:05 am

Az a gond, hogy mivel a megjelentek nagyobbik része alapvetően LARPos, nem airsoftos, ezért lehet hogy ne akar/tud 30-40-50 ezer forintokat (vagy többet) költeni csak a fegyverére, csak erre az egy larpra, ha egyébként nincs affinitása airsoftozni. Szerintem nem kellenek erősebb fegyverek, az arcvédelem pedig már most is erősen ajánlott volt, részemről csak a pechen múlt hogy akkor egyetlen egyszer nem vittem magammal sisakot.
A tárak foszthatóságát pártolom, valódi fegyvert is ki lehet tárazni, a legtöbb AS tárból pedig szintén könnyen kivarázsolható a lőszer.
A fegyvertípusokat szétszedni szerintem maximum olyan szinten érdemes, hogy különféle lőszerekkel üzemelnek. Lehet mondjuk általánosan zöld BB a pisztolylőszer, narancs a sörétes/puskalőszer, fekete meg mondjuk a karabélyokba/SMG-kbe. Ennél többet bonyolítani hogy átüt, bénít leszakít szerintem nem érdemes, sokszor azt sem láttuk honnan találtak el minket, pláne azt hogy milyen fegyverrel. Tic Tac is negyed óráig dilemmázott miután fejbelőtték hogy mi a túróval lőttek el odáig, aztná kiderült hogy Kildar shotija, hátszéllel.
Részemről tehát támogatom hogy a különböző fegyvertípusok eltérő színű és/vagy súlyú lőszert használjanak, viszont 1J/330 FPS feletti fegyverek behozatalát nem támogatom a játékosok közti nagyon erős különbségek miatt. Így is kijött hogy bár a gázos fegyók is 1J alatt voltak a 330 FPSen belül, mégis komoly előnyben voltak szinte minden más fegyverrel szemben. Amit még érdemes lenne szerintem is behozni, az a tárakból történő lőszerlopás, akár úgy is, hogy a fegyver gazdáját kérjük meg, a biztonság kedvéért ő tárazza ki a saját tárából a BBt.
avatar
Gem Kapocs

Hozzászólások száma : 1928
Age : 30
Registration date : 2009. Mar. 09.

Felhasználó profiljának megtekintése http://mentalpenis.blogspot.com

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Lobster on Hétf. Júl. 13, 2009 10:46 am

Magitor írta:Lőfegyverekről nekem az jött le hogy úgy lenen szerintem értelmes/értelme nagyobb fegyvereket hozni hogy kategóriákba soroljuk...
LARP aranyszabály: törekedj a lehető legegyszerűbb szabályokra. A mostani rendszer komplexitása közel van az optimálishoz, ennél kevesebb szabály kevés lehetőséget több viszont bonyolultabb és kevésbé gördülékeny játékmenetet eredményez.
1 A fegyver löszere alapján gondolok it pisztolytol smg ig utánna karabélyok mint m4 m16 ak stb majd puskák mint vadászpuskák dragunov és egyéb mesterlövész puskák. E három csoport különbőző löszere jöhetne, jelölt persze.
Ez önmagában nem rossz ötlet, idén is felvetettük, de a tesztjelleg miatt egyelőre elvetettük. Eredetileg 2-3 lőszertípus lett volna, vszeg szín és súlykülönbséggel megoldva a dolgot (pisztolyok kisizék 12-es, nagyobb fegyók 25-ös) ami elsősorban a fosztogatásnál és a lőszerkereskedelemnél bírt volna komolyabb jelentőséggel (no meg segítene modellezni a hosszúcsövű/erősebb fegyók pontosabb löképét, egyben a lőtávok kb méretben tartani). De az is felmerült hogy eleve 25 lenne az alap és vmi mégnehezebb az extra, így pontosabb de rövidtávúbb fegyverek játszanának.
(shotikat pisztoly smg hez venném ha nincs plusz egyébb módosítója a fegyóknak) A kategóriákra ki lehet találni módosítókat, mint pl az 1. kat páncélozott részt nem visz át végtagot bénít mint eddig. 2. kat karabélyok már viszik a fémpáncélzatot de ugyanúgy bénítanak, míg a nagypuskák végtag találatnál is gyakorlatban lerobbantanák a testrészt, ezt nagyonnehezen (autodoc x percen belül) vagy halál.
Bármilyen játéknál az eltérő sebzéstípusok örök ellenzője voltam és leszek is. Itt meg hatványozottabban mondom ezt, mivel egy 15 méterről hátadbalőtt BB-ből az életben nem mondod meg miből és ki lőtte.
Rálövési távolságok alakúlhatnak a midennkoti masz szerint, annyival kiegészítve hogy karabéllyal csak 5 méteren túl lehet lőni, épületben is egyeslövéssel, mesterlövészeknél pedig 20 méter, illetve az érvényes egy golyó a levegőben lőtechnikával, illetve épületben nem de ki és be a 20 méter betartásával!
Igazából a mindenkori masznál szerintem mindig is keményebb szabályokat fogunk alkalmazni. Kb, a maximum amit elképzelhetőnek tartok a mindenkori CQB szabályzatra épülő, de a saját elképzeléseinket is tartalmazó kiegészítések. Alapvetően a következő játékon terveztünk egy kis bővítést a lehetőségekben, de ennek mértéke még sok átbeszélés után fog csak kialakulni. Nagyon halovány tervezetként egy 350 fps-es felső határ lebeg a szemünk előtt, de az 1J feletti fegyverek már "mesterlövész" szerű kategóriát kapnának, legalább 5-10 méteres rálövési távolsággal (és vszeg spéci ritka és drága lőszerrel).
2. FPS miatti átfedések elkerülése érdekében chrónot használni mert lehet 1j feletti mp5 is, az ilyen esetekben a fegyvert vagy jelölni kellene vagy nem behozhatóvá tenni, vagy olyan "tuningot" tenni rá mellyel nagyobbnak tünik gondolik it hangtompító stb.
Sajna nem tudtam senkitől szerezni a költségvetést meg cronóvásárlás nélkül is egy jó 20-assal támogattam meg a saját cuccainkon felül. Ezért kénytelenek voltunk bízni bennetek. Nagyobb játékra mindenképpek kelleni fog kronó, ez ügyben a ti segítségetek is kérném, mert én nagyon nem tudok kölcsönözni sehonnét...
Karabélyok viszont nem megengedettek 430-450 fps felett, csak ha kialakításuk miatt mesterlövésznek nézhetőek!(M4SR24 pl Kart EBR stb). Viszont ha egy rugós puska lenne pl Mauser de 420 fps az lehet mesterlövész hiába gyengébb.
Azt már most nagyon határozottan ki tudom jelenteni, hogy a 400+ FPS esélytelen, legyen az bármi. A 350 is csak felső határ és azok már rálövésesek lesznek mindenképpen. Esetleg olyasmi előfordulhat hogy a springes sniperek olcsóbb lőszerrel is elmennek, de mivel ezen a játékon nem lesz / nem lehet garantálni a kötelező arcvédelmet ezért a 300 környéke az ami belefér korlátozás nélkül.
Real illetve lowcap tárak mindenképp, van értelme.
Ebben tökéletesen egyetértünk Very Happy
Erös fegyverek használata lehetne korlátozni is bizonyos területeken, gondolok itt hogy a városban ha nem üt be a ménykű akkor ne lehessen használni (példa rá mondjuk a városban kisebb csetepaték vannak a lakók közti, de kis fegyverekkel, de ha egy szervezett fosztogató támadás éri akkor nincs kegyelem)
A szabályszintű korlátozások bonyolítják a játékmenetet, vitás helyzethez vezethetnek. Inkább arra kell törekedni, hogy minden körülmények között egyértelműen működjenek a szabályok, erre pedig az ilyen feltételes korlátozások nem igazán alkalmasak. A cél valami olyasmi állapot, ami megadja a "heavy weapon" feelinget, de ezt egyértelműen körülhatárolt módon teszi (pl csak külterületen használható X rálövési távval)...stb. Ha jövőre meg tudjuk valósítani, akkor nagyobb létszámmal és területen megoldható az erősebb fegyók engedélyezése, de mint mondottam ez amolyan "külterületi vadvidéken" lehetne elfogadható, ahol az airsoftosabb/pénzesebb játékosok kiélhetik magukat, és egyben elfogadják hogy a halandóság sokkal nagyobb arrafelé.
Arcvédelem! kötelezővé tenni, mert autentikus is, és egy arc elé kötött kendő is sokat véd!
Ez elsősorban szerepjáték. Ebből fakadóan az autentikus az főleg a Fallout világára épülő látványvilágot célozza, ahol valóban vannak ilyen csoportok. De vannak másmilyenek is. Elsődleges célunk a szerepjáték maximális szabaságát lehetővé tenni, nem pedig a fegyverválaszték bővítése. Lövöldözésre szerveznek évente 30-60 játékot. Larpra jóval kevesebbet...
Lehetne limitált társzám is, mert volt gondunk azzal hogy valakinek van 4 tára mert megteheti és metgtölti akkor nem vehettük el tőle, és ez inkább outos pénzbeli dolog, vagy lehessen tárból fosztani.
A társzámnak azért nem volt tervezett jelentősége, mert jellemzően senki nem kapott annyi lőszert hogy 4-nél több tárat megtöltsön. Ez a BBlimit vszeg később is jellemzője lesz az általunk szervezett játékoknak. Az biztos, hogy mindig is arra fogunk törekedni, hogy ne tudjon senki 40-50 golyókat kiszórni egy tárból, de az airsoft fegyverek és a valódiak közti különbségek miatt vszeg nem fogjuk megkötni 100%ig hogy márpedig a shotiból csak 6-ot lőhetsz, vagy a desert eagleből 7-et, míg egy másik (out nézve pontosabb és erősebb) Glock17ből meg 17-et. Mivel a kaliber adta különbségek itt nem jönnek át, ezért vszeg marad a kategóriákra vonatkozó körülbelbüli határérték, ami a tárak szintjén feleslegessé teszi a további limitációt. Ha valaki karácsonyfa akar lenni akkor ciplejen annyi zsebet, tokot miegymást magán Smile
BB fosztási lehetőség. Ez csak részben a kitárazásproblémája, elsősorban balance és hangulatkérdés.
Hangulat: Ha minden egyes BB annyi helyet foglalna mint valójában, akkor azt mondanám ok. De így hogy százasával elférnek 1 zsebben, így nem támogatom a BB fosztás lehetőségét. Egy nem túl béna ember a meglepetés erejével 3-4 embertől behúzhatná játék elején a 30-30 BB-t és ott rohnagálna 150 golyóval. Ugyanez az ember megnézném hogyan festene 150 mondjuk sima 9milis cuccal, neadisten 7,62-essel.
Balance: A legtöbb fantasy larpon nem lehet elvenni az emberektől a kardot. Ugyanezért itt sem lehet elvenni a lőszert, kivéve azoktól akinek már annyi van hogy "felesleg" képzdik a táraikon kívül. A fenti példát nézve, ha mondjuk a raiderek a játék legelején okosba leölnek 2-3 csapatot, akkor onnantól nekik van 3-400 BB-jük, a másik 3-4 csapatnak meg mondjuk 30-40 (amit pl kupakból vehettek volna, vagy megszánja őket a szervező egy lúzer deus ex machinásal).
Másrészt az is elég frusztráló ha egy háromnapos játék elején kifosztanak, és mivel a játéktárgyak bármelyike elvihető ott állnál kupak, cserealap és bármi nélkül egy üres fegyverrel. Innentől vagy hiteles szerepjátékkal csicskává válsz, vagy sikerül valakit kifosztanod, vagy elkúrjuk a szerepjátékot és out megszánjuk az illetőt. Szerintem még mindig kevésbé hangulatromboló a fosztás limitáció mint ezek a lehetőségek.

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Derszu on Hétf. Júl. 13, 2009 11:29 am

De most tényleg az volt hogy nem lehetett egyáltalán lőszert zsákmányolni, mert mindenki betárazta mindet valahova. Lehetne azt KÉRNI a játékosoktól (ha a sok szabály csökkenti a gördülékenységet, akkor ez nem szabály lenne, csak kérés), hogy aki plusz tárakat hord magával, betárazva, az hordjon zsákmányolható lőszert is.

Derszu

Hozzászólások száma : 38
Registration date : 2009. Apr. 27.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Lobster on Hétf. Júl. 13, 2009 12:48 pm

Szerintem ha valaki veszi a fáradságot és plusz tárakat cipel azt már kár lenne tovább szivatni. Csak ne az legyen hogy egy tárba berakja a maga kis 100 BB-jét, hanem törekedjünk a realcap környékére (némi átlagolással, lásd előző HSZmben leírtak). A játékban így lehetett találni skulót (terepen és bunkerban is) és venni a karavánnál elég sokat. Ezáltal segítette a kereskedelmet, több értéket adott a kupaknak.

A lőszerfosztogatás ellen a legfőbb érvem az, hogy öngerjesztő folyamat. Hiszen aki lőszert szerez az többet lőhet, aki többet lőhet nagyobb eséllyel tud újabb lőszert szerezni. Amíg csak kupakot szerez valaki, addig közvetett kontrollként még mindig ott a kereskedő, akitől vennie kell, tehát ha mészárol akkor előbb utóbb elzáródik az utánpótlása. Az ilyen emberek ezáltal közvetítőkre kényszerülnek, üzletelniük kell, és taktikázniuk.

Gyakorlatilag a lőszerfosztás mellett nem sok érv szól azon kívül, hogy kicsit hiteltelen hogy miért nem lehet elvenni. Bár erre mondanám hogy ennyi erővel a fegyvert is el lehetne venni, de ezt sem szívesen engedném. (Tekintve hogy egyszer vették el a shotgunom, és akkor sikerült is azonnal rágyalogolnia egyik krasznüjösnek bakancsban. Más holmijára SOSEM vigyáz úgy az ember mint a sajátjára amire ő adta ki azt a 10000 ftot. ui: a puskám elgörbült, bár sikerült zömében visszapofozni, de már nem a régi...)

Ha kétféle lőszer lesz akkor egy kicsit lehet variálni cserekereskedelem szintjén is, de továbra sem hallottam olyan érvet ami meggyőzően szólna a lőszerfosztás mellett. Én úgy láttam, hogy legtöbbször akadt más elvehető cucc is bőven a játékosoknál, akinél meg nem azt megincsak nem tartom jó ötletnek hogy akkor az egyetlen technikai túlélési esélyét vágjuk meg.

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Magitor on Hétf. Júl. 13, 2009 12:54 pm

Lobster írta:

A lőszerfosztogatás ellen a legfőbb érvem az, hogy öngerjesztő folyamat. Hiszen aki lőszert szerez az többet lőhet, aki többet lőhet nagyobb eséllyel tud újabb lőszert szerezni. Amíg csak kupakot szerez valaki, addig közvetett kontrollként még mindig ott a kereskedő, akitől vennie kell, tehát ha mészárol akkor előbb utóbb elzáródik az utánpótlása. Az ilyen emberek ezáltal közvetítőkre kényszerülnek, üzletelniük kell, és taktikázniuk.

Szerintem ha tűzharcban elesett e3mbereket főleg ha kifosztás céljából mészároltak (volna) le és vice versa, igencsak kevés fosztható lőszer marad. Mindig amikor egy nagyobb csata után fosztogattunk, akkor minimális lőszert találtam. (azt hiszem 2-3 darabot) amit találtam az a bunkerben volt illetve 1 shellt. Eléggé vértizzadva tudtunk szerezni.
avatar
Magitor

Hozzászólások száma : 815
Age : 32
Tartózkodási hely : Debrecen, műhely, műhely.
Registration date : 2009. Jun. 23.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Skalle on Hétf. Júl. 13, 2009 1:11 pm

Talán az lenne a szerencsésebb, ha következő Fallouton kisebb dobozokban is lehetne venni az ammo-t, mondjuk drágábbért, de akkor közösen 1-1 csapat összedob rá pénzt, és abból annyit vesz ki mindenki amennyire éppen szüksége van. Ostromhelyzetnél ez különösebben előnyös lenne...
avatar
Skalle

Hozzászólások száma : 366
Age : 29
Tartózkodási hely : Komárom
Registration date : 2008. Mar. 01.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Lobster on Hétf. Júl. 13, 2009 1:31 pm

Magitor írta:Szerintem ha tűzharcban elesett e3mbereket főleg ha kifosztás céljából mészároltak (volna) le és vice versa, igencsak kevés fosztható lőszer marad. Mindig amikor egy nagyobb csata után fosztogattunk, akkor minimális lőszert találtam.
Ha valaki a lőszerre utazik, akkor nem tűzharcot kezdeményez, hanem csapdát állít a játék elején. Mint ahogy más szitukban is sikerült 1-2 BB sőt két-három alkalommal sima leütéssel embereket földre vinni, úgy ha valaki erre egy kicsit is rágyúr legalább 5-10 embert elkap mielőtt híre megy a dolognak inben. És akkor mire azok a szerencsétlenek visszajönnek 0 cuccal a töltőről, az élelmes csapatnak ott a többszáz skuló a zsebében Very Happy
Megjegyzem, lehet hogy az AEGes és gázos fegyvereknél elfogy hamar, de pl én a 3 tűzharcom alatt lőttem el 12 BB-t. Tehát tőlem még a játék végén is simán lehetett 20 BB-t szerezni. Nagyezsdától meg az induló 30-at. Smile

Skalle: Egyébként voltak 5-ös kiszerelelésű skulók is (főleg a bunkerban) de ha jól emlékszem egyesével is lehetett venni simán.

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Magitor on Hétf. Júl. 13, 2009 1:32 pm

Erősebb fegyverek szerintem mindenképp kellenének. Akkor pedig úgy hogy létszám, csoport vagy akármi limitben. De igazából még a recskás pisztolyokkal is lazán le lehet szedni egy erős fegyverest taktikával! Mert pl mint egy olyan képzettebb emberke mint én meg TicTac vagyunk akkor érthető hogy szemtől szembe nekünk technikailag és tapasztalatilag nagyobb esélyünk van a harcban, viszont könnyedén lehet olyan helyzetet teremteni hogy ezt elveszítsük, gondolok itt zárt térben való mozgásra. esetleg egy gazosabb bokrosabb területen való elbújásra stb. Ha erre kitalálunk valami balanszt akkor még élvezetesebb lehet a játék. Emellet az is szól, hogy igen kevés lőszer volt, hamar kifogyott, igaz jóval pontosabb lövéseket eredményez az erősebb fegyver, viszont a távolság miatt azok a tényezők is bejönnek ami miatt sokkal nehezebb lelőni valakit mint kisebb fegyverekkel! A másik hogy sötét lőszert használunk ez is ront a pontosságon mert nem látom hova megy, nem tudok korrigálni olyan könnyen, ezt is vegyétek figyelembe!
avatar
Magitor

Hozzászólások száma : 815
Age : 32
Tartózkodási hely : Debrecen, műhely, műhely.
Registration date : 2009. Jun. 23.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Lobster on Hétf. Júl. 13, 2009 2:07 pm

Igen, a lőszer színe direkt volt ilyen. Egyébként szép eséllyel ha lesz később kétféle fegyverkategória akkor az erősebb fegyverek megmaradnak "láthatatlan" lőszernek, míg a gyengébbek megkapják a "célzássegítő" előnyt Very Happy

Egyébként kapcsolódó kérdés rutinosabb airsoftosokhoz: egy 36-os lőszer mennyit ront a lőtávon egy 20-ashoz képest? Még sosem lőttem ilyen nehéz skulókkal ezért érdekelne hogy ezzel lehet e érdemben kompenzálni pl egy 350-es fegyvert egy 270-es 20as lőszerű mellé?

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Derszu on Hétf. Júl. 13, 2009 2:26 pm

Persze, le lehet szedni a jobb fegyverrel rendelkezőket is. Viszont a gyengébb fegyverből adódó hátrányt dekompenzálni kell, másból kell előnyt kovácsolni. De a rutinos játékos felismeri hogy hol lesz hátrányban, és egyszerűen nem megy oda, vagy elmozog onnan.
Vegyük azt az esetet amikor fent voltatok a dombon. Amikor a domb alá értünk hátramozogtatok, hogy a kerülés sokkal több időt vegyen igénybe. Kildarék lekötöttek titeket szemből, addig mi megpróbáltunk kétoldalról lövő pozícióba jutni. Hát az összeszokottságon lehetett volna csiszolni, mert amikor én a közeletekbe kerültem, akkor szűnt meg kábé a fedezet, előtte hiába integettem, nem figyelték. Így kiszúrtatok, mielőtt még Keitel megérkezett volna balról. Sikerült valamelyikőtöket meglőnöm (tán megölnöm is, nem tudom), de aztán másodperceken belül vállon találtaok, hiába hasaltam. Ez persze a ti ügyességeteket dícséri. Ha történetesen nem mp5 van nálam, hanem egy rugós pisztoly, semmi esélyem sem lett volna akárcsak megsebesíteni bárkit, hiába kúsztam át 40 méter gazon a napon. Egy ilyen csapat ellen teszem azt egy rugós fegyverekkel rendelkező csapatnak max kempelve van esélye, de ti sem lesztek olyan hülyék, hogy olyan helyre menjetek, ahol ezt kivitelezni lehet.
Mindezek ellenére én támogatom, hogy legyen erősebb fegyver, mert az izgalmas. Very Happy . Valamiféle fegyverlimitáció nem működne? 1AEG/team; 1 sniper/team stb...

Derszu

Hozzászólások száma : 38
Registration date : 2009. Apr. 27.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Lobster on Hétf. Júl. 13, 2009 2:34 pm

"Valamiféle fegyverlimitáció nem működne? 1AEG/team; 1 sniper/team stb..."
Erre azt mondtam amikor msnen felvetették, hogy akkor minden csapatban van egy kulcsember és egy rakat golyófogó. Arról nem is beszélve, hogy ezzel megint nem oldottuk meg a rálövési távolság kérdését, amit elég nehéz mondjuk a belterületen betartani.
Én továbbra is a területi limitáció és a kétféle lőszer (20-as vs 36-os) variálást tartanám jó ötletnek.
A kültedrületen lenne a "vadvidék" ahol bármilyen fegyver működhet, a belterületen (házak miegymás) pedig az alsókategóriás cuccok műxenek csak. Ezzel a tápos fegyveresek ha bemerészkednek a "civilizációba" akkor a pluszcuccok miatt némi hátrányban lesznek a könnyebben felszerelt helyi bandákkal szemben, de a nyílt terepen a helyi bandák puttyogtatói lennének gyengébbek az ő nehezebb fegyvereiktől.

Persze ehhez még érdekelne pár vélemény a lőtávokat illetően a nehezebb lőszert használva.

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Magitor on Hétf. Júl. 13, 2009 3:00 pm

Lobster írta:
"Valamiféle fegyverlimitáció nem működne? 1AEG/team; 1 sniper/team stb..."
Erre azt mondtam amikor msnen felvetették, hogy akkor minden csapatban van egy kulcsember és egy rakat golyófogó. Arról nem is beszélve, hogy ezzel megint nem oldottuk meg a rálövési távolság kérdését, amit elég nehéz mondjuk a belterületen betartani.
Én továbbra is a területi limitáció és a kétféle lőszer (20-as vs 36-os) variálást tartanám jó ötletnek.
A kültedrületen lenne a "vadvidék" ahol bármilyen fegyver működhet, a belterületen (házak miegymás) pedig az alsókategóriás cuccok műxenek csak. Ezzel a tápos fegyveresek ha bemerészkednek a "civilizációba" akkor a pluszcuccok miatt némi hátrányban lesznek a könnyebben felszerelt helyi bandákkal szemben, de a nyílt terepen a helyi bandák puttyogtatói lennének gyengébbek az ő nehezebb fegyvereiktől.

Persze ehhez még érdekelne pár vélemény a lőtávokat illetően a nehezebb lőszert használva.
Fegyverlimitet okosan kell megoldani mert egy alap springes mesterlövész fegyver 380-450 fps körül mozog, ezt inkább úgy lehetne jobban beszabályozni hogy mekkora ereje van, mert lassú fegyver.
Homár jól gondolod, minél nehezebb lőszert használsz annál kisebb a fps viszont a torkolati energia változik, így nem mondható az hogy egységesen csökken a lőtáv sőt! egy könyebb bb .12 .20 as pl az én mp5 be kevés mert könnyedsége miatt lelassul hamar 23 mast viszi a legtovább míga 420 fps es m4 25-36 ossal a leghatékonyabb a rettenet dragu meg 46 felettivel. Mászóval mindig van egy középérték és az alatt illetve felett gyengül a lőtáv, viszont sokszor pontosabb nehéz löszerrel a fegyver!
avatar
Magitor

Hozzászólások száma : 815
Age : 32
Tartózkodási hely : Debrecen, műhely, műhely.
Registration date : 2009. Jun. 23.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Fegyverek

Témanyitás by Keitel on Hétf. Júl. 13, 2009 3:20 pm

Annak a fényében írok, hogy ez volt az első airsoft-os játékom, tehát nem vagyok szakértő, de van pár elv, amihez tartom magam.

Nagyon ellene vagyok a tárból lőszer fosztásnak. Nem azért vettem 3 plusz tárat, mert annyira tápolni akartam, hanem azért, mert egy tárba csak 13 lőszert raktam, mint ahogy az igazi fegyverbe. Tehát egyszerre maximum 52+1 lőszert lőhettem el, ha háromszor cseréltem tárat, és mindig üresre lőttem a fegyvert, ez nincs is annyi, mint 2 mp5-ös tár. Aki azt akarja, hogy csak 1 póttárat töltsek meg, az rontja a játékélvezetemet, és fölöslegessé teszi több munkanapomat.

Nekem nem élvezet, ha lehúzom az ellenfeleimet, és nem tudnak visszalőni legközelebb. Az sem lenne élvezetes, ha kitárazhatnám más különböző kaliberű tárjait.

Mondjátok, hogy fosztanátok a tárakból, mert az reális, ez igaz, az viszont nem az, hogy a 40 SW kaliberű pisztolyomból fosszatok a 9 mm-es pisztolyokba, mp5-ösökbe, vagy a 45-ös colt replikába.

Kezdő játékos vagyok, és voltak olyan helyzetek, amikor ez meg is látszott rajtam, ezeket mindig megbeszéltem az érintettekkel, és a helyszínen elfogadom a negatív kritikákat. Ennek ellenére nem tetszik, hogy le akarjátok húzni azt, aki megdolgozik a jobb fegyverért, mert most azt érzem, hogy a szegény rejszpisztojosok pártjára áll a szervezőség.
avatar
Keitel

Hozzászólások száma : 437
Registration date : 2008. Feb. 25.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Lobster on Hétf. Júl. 13, 2009 3:46 pm

Magitor: Maximum 350 körüli FPS. Ebben a kategóriában gondolkodunk, itt mit mutatna egy 36-os? Van erről valami autentikus adat? Elfogadható e szerintetek ha az "erős" kategória zöld 36-ost a 300 alattiak meg fehér 20ast használnak? Így kevésbé lesznek egymással kompatibilisek a skulók, és nehezebb célozni az erősebb fegyverekkel (ugyanakkor legalább pontosabbak).

Keitel: Nekem a G36c-m cipelése a szívem vágya, nem a rejszpisztoly Very Happy Mindent elkövetek hogy azzal mehessek jövőre, de nagyon szeretném elkerülni azt a helyzetet, hogy +10 méterről lövöldözzek le olyanokat akiknek hátszélben sincs esélye ellőni odáig ahol én állok. A te pisztolyod valós FPS értékeit még mindig nem tudjuk, de szerintem az nincs 350 FPS, sőt vszeg inkább vagy 1J mint felette.

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Derszu on Hétf. Júl. 13, 2009 4:50 pm

Keitel hogy érted azt, hogy aki megdolgozik a jobb fegyverért? Annak, hogy ki mit engedhet meg magának, hogy megvegyen, semmi köze ahhoz, hogy mennyit dolgozik. Remélem ezt belátod, és rájössz hogy hülyeséget írtál.
Mondjuk úgy lenne annak értelme, hogy aki játéktechnikailag elég faszán néz ki (lsd. megdolgozott érte), az jöhessen olyannak. Tehát akinél fasza fegyver van, az viseljen hozzá legalább olyan jó jelmezt is (mint mondjuk az álorosz parancsnok).
Másik az, hogy amíg relatíve sokaságban vannak a rejszpisztolyok, addig reméljük hogy az ő pártjukra áll a vezetőség, mivel ők vannak többségben. Nem egy emberre van csinálva a játék, hanem úgy, hogy a lehető legtöbb embernek legyen jó.
Én már a játék előtt mondtam kildarnak, hogy legyenek különféle lőszertípúsok, és továbbra is mellette vagyok (persze beláttam hogy a mostani kísérleti jellege miatt korai lenne). Ha ez megvalósulna természetes, hogy bármilyen fajta lőszerfosztásnál figyelembe kellene venni a kompatibilitást. Ehhez olyat is el tudnék képzelni hogy lennének olyan technikus karakterek, akik vállalnak fegyver átalakítást (smithy). Otthagyod nála a fegyvert, és átszereli úgy, hogy egy 7,62-s kaliberű gépkarabély onnantól fogva parabellum lőszerrel működjön. (lsd. fallout játék). Természetesen ez roppantul drága mulatság lenne, vagy más quest típusú dolgok kapcsolódnának hozzá stb.

Derszu

Hozzászólások száma : 38
Registration date : 2009. Apr. 27.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Magitor on Hétf. Júl. 13, 2009 7:59 pm

Lobster írta:Magitor: Maximum 350 körüli FPS. Ebben a kategóriában gondolkodunk, itt mit mutatna egy 36-os? Van erről valami autentikus adat? Elfogadható e szerintetek ha az "erős" kategória zöld 36-ost a 300 alattiak meg fehér 20ast használnak? Így kevésbé lesznek egymással kompatibilisek a skulók, és nehezebb célozni az erősebb fegyverekkel (ugyanakkor legalább pontosabbak).
Ez így jó lenne kb viszont maximum 380! Azért mert itt van pont a határérték ahol a 20 nagyon szar bele a 25 meg elfogadható. Ha lesz időm rá itthonra veszek löszereket, és lekronózom illetve tesztelem adott esetben mit mutatnak.

Keitel: Nekem a G36c-m cipelése a szívem vágya, nem a rejszpisztoly Very Happy Mindent elkövetek hogy azzal mehessek jövőre, de nagyon szeretném elkerülni azt a helyzetet, hogy +10 méterről lövöldözzek le olyanokat akiknek hátszélben sincs esélye ellőni odáig ahol én állok. A te pisztolyod valós FPS értékeit még mindig nem tudjuk, de szerintem az nincs 350 FPS, sőt vszeg inkább vagy 1J mint felette.
az én pisztolykám 0.6J Hivatalos bemérés alapján. Viszont gázos fegyvernél fps megadni bűn mert igazából függa agáz minőségétől, mennyi volt a flakonban amikor töltötted, a flakon hőmérséklete illetve a tár hőmérséklete, és az a hőmérséklet amibe lősz illetve mennyit lősz ami fps ben szar esetben +-100 fpst jelenthet. Keitel, te meg pont attól fosztod meg másokat hogy szerezzenek lőszert, mert nálam 2 fegyver volt ami azt jelentette hogy 30+1 illetve 11+1 lőszer volt betárazva a legnagyobb értékben e mellé még volt is zsebembe talán még vagy 15-20, szóval éppen emiatt dübörgünk. Amugy meg kapásból sorok neked olyan fegyvereket amiknek nem gond hogy 9 vagy .45 lőszer van benne, sőt az mp10es pl 45. ös dfe képes szabvány 9 est is kilőni és nem látod meg rajta a különbséget!
avatar
Magitor

Hozzászólások száma : 815
Age : 32
Tartózkodási hely : Debrecen, műhely, műhely.
Registration date : 2009. Jun. 23.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Magitor on Hétf. Júl. 13, 2009 8:15 pm

Derszu írta:Keitel hogy érted azt, hogy aki megdolgozik a jobb fegyverért? Annak, hogy ki mit engedhet meg magának, hogy megvegyen, semmi köze ahhoz, hogy mennyit dolgozik. Remélem ezt belátod, és rájössz hogy hülyeséget írtál.
Mondjuk úgy lenne annak értelme, hogy aki játéktechnikailag elég faszán néz ki (lsd. megdolgozott érte), az jöhessen olyannak. Tehát akinél fasza fegyver van, az viseljen hozzá legalább olyan jó jelmezt is (mint mondjuk az álorosz parancsnok).
Köszi XD most erre azt mondnám hogy én meg hozok akkor 5 olyan fegyvert amivel az én csapatom szarrá aláz mindenkit mert megtehetem, mert van rá della! Nah én pont ezért kezdtem el olcsó fegyvereken kísérletezni hogy lehet a legjobbakat kihozni belűlük, már ha nem törik el, mert a műanyagnak van ilyen szokása.
Ha már megdolgoztál a jobb fegyverért. Nem csak vettél egy drága fegyvert ami még zsír új , de fél éven belül szar lesz mert úgy látom pénzel állsz hozzá, ami eléggé ciki. Arra nem térek ki mennyit kölöttem kínai fegyverre és mért is lett jobb egy japán százezresnél mert az tudás kérdése, de pl pont Dreszu 10 éves pisztolya az élő példa rá, hogy igenis nem az számit hogy tele vagyok oszt jó nekem.
Ennyi erővel kiállhattam volna Dragunovval, kapok 30 löszert az 30 ember 70 méterröl, és akkor levan tudva me "drága fegyóm van mert megdolgoztam érte"
avatar
Magitor

Hozzászólások száma : 815
Age : 32
Tartózkodási hely : Debrecen, műhely, műhely.
Registration date : 2009. Jun. 23.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Derszu on Kedd Júl. 14, 2009 7:21 am

Közben elgondolkoztam ezen a dolgon, hogy legyen külön "lakott hely" státuszú és külön "waistland" státuszú terület, és egyre jobban tetszik az ötlet. A lakott területen belül nem lehetne akkor a durva fegyvereket használni, és így a pusztaságnak tényleg lenne egy olyan hangulata, hogy oda az ember tényleg csak "kimerészkedik". (Annyi hogy azért a városba belőni lehessen - pl. merénylet, ostrom Razz - ha bent nem is lehet használni).
Ez viszont szerintem olyan terepen lenne jó ami kicsit jobban is hasonlít a pusztasághoz, kevésbé zöld... vagy csak jobban köves-cserjés stb.
Még annyi hogy valaminek akkor lennie kell kint a pusztaságban. Nyersanyagnak vagy ilyesminek. Tehát én úgy képzelem ezt el, hogy teszem azt kint élnek a vadászok, akik húst szereznek (esetleg bőröket) és azt cserélik a városban lőszerre meg felszrelésre. Vagy kint a pusztaságban van salétrom és kén lelőhely, a városkában pedig valakik lőport akarnak (vagy már csinálják) gyártani lőszerújragyártáshoz, és akkor már mehet is a hatalmi játék hogy ki tegye rá a kezét, ki kitől vásárol stb...

Derszu

Hozzászólások száma : 38
Registration date : 2009. Apr. 27.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Lobster on Kedd Júl. 14, 2009 7:49 am

Bezony, pontosan ilyen nyomvonalon gondolkodunk mi is. Bár a terepkérdés ennél kicsit nehezebb lesz, mert olyan helyet találni ahol lövöldözhetünk, és 3 napig táborozhatunk ócsóért (igen az 1000 nem volt még drága) baromi nehéz. Én perspec annak is örülnék ha ugyanezt a helyet tudnánk újrahasznosítani, immáron a bunker mögötti "dzsungelt" is bevonva a játékba.
Szerintem nem csak pusztaság lehet wasteland, hanem dzsumbuj is (nem is beszélve a fedezékek áldásos hatásáról, ami egy pusztában lőtávpárbajjá degradálná a harcot, míg bokrok között jóval izgibb).

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Gerodus on Kedd Júl. 14, 2009 7:36 pm

Bár nem voltam a Fallout-on de általában egy ilyen játéknál nem az számít h mekkora az Fps-ed, meg hogy milyen messziről lősz le valakit. Szerintem elrontja a játékot egy olyan fegyver ami "túltáp" ártól függetlenül. tudom h sokan csak nyerni akarnak, de ez a játék mint mind1gyik arról szól, hogy jól érezzük magunkat. Ha lelőnek az én bajom, de legalább elfogadom, és jól érzem magam.
avatar
Gerodus

Hozzászólások száma : 14
Age : 28
Tartózkodási hely : Győr, Néha Zalaegerszeg
Registration date : 2009. Mar. 03.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Lobster on Kedd Júl. 14, 2009 7:50 pm

Maradjunk annyiban, hogy nem szükségszerűen okoz gondot az eltérő lőtáv. Jól megtervezett játékmenetnél még pozitív adalék is lehet néhány ilyen fegyver jelenléte. Az arányokon és a környezeti szabályozáson sok múlik.
A "nyerniakarás" pedig szerencsére erre a játékra sem volt jellemző, ami meg is látszott a jó hangulaton és a korrekten lerendezett kevés vitán.

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Soloviel on Szer. Júl. 15, 2009 3:59 am

Maia írta:Soloviel: Nem tudtuk mi sem előre, kiből kellett volna egy kicsit több Razz , mert csak azután tudtuk a vérminták eredményeit megnézni, hogy az Auto-Docban analizáltuk őket (megjegyzem, az a pittyegő mormogó hang, amit a gép kiadott az nagyon tetszett. Tényleg! Very Happy). Így sajnos a tiédet nem tudjuk még OUT-ban sem, mert a minták papírjai Gödöllőn maradtak. Legfeljebb csütörtök este tudom megnézni neked. Very Happy

Csütörtök este tökéletesen megfelel, Maia, köszönöm előre is! Smile
Ha már alapból nem adott ki hangot a gép, akkor gondoltam kellene valami, de örülök, hogy sikerült feldobni vele a játékélményed! Smile

_________________
I'm not a geek, I'm a level 70 Paladin!
avatar
Soloviel

Hozzászólások száma : 730
Age : 32
Tartózkodási hely : Sokfelé, és sosem lehet elérni!
Registration date : 2008. Feb. 26.

Felhasználó profiljának megtekintése http://krulada.uw.hu

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Artemis on Szer. Júl. 15, 2009 6:33 am

Egyántalán nem értem miért gond ha vannak különböző erősségű fegyverek...először persze én is ezt láttam de utólag visszagondolva nem igazán szenvedtünk hátrányt miatt hogy a cspatunkban össze 3 rejszpisztoly és egy igenalacsonykategóriás shoti Smile a gagyi shotimmal öltem olyan embert akinél mp5 volt 1v1-be és nem volt olyan durva...nyílt terepen volt csak esélytelen azt belátom...de mi mindíg berántottuk az erősebbeket az épületekbe és ki lett egyenlítve. Szerintem jó ez így ahgy van. Jah és hülyeség azt mondani h valaki nem teheti meg...egy kiskorú aki a havi zsebpénzéből az egy év alatt félrerak egy ezrest már van egy kínai mp5öse mindjárt Smile (vagy vesz egyet a teszvesz.hu-n ami még márkás is csak használt..nabumm) akit meg nem érdekel ennyire a dolog az meg ne ríjjon hogy nincs menő fegyvere mert aki akar az télleg tud venni függetlenül havinettójától Smile csak rontaná a játékélményt ez a sok korlátozás...hol használhatom a fegyerem meg hol nem meg ilyenek...az épületekben a városban alapból nincs annyi esélye egy nagyobb lőtávú fegyvernek, tehát tökmindegy hog használhatja vagy nem. Kint meg ugye számít de aki nyílt terepre megy rejszpisztolyal az vagy kerülje a harcot vagy fusson gyorsan vagy valami állat Neo-nak kell lennie...ha van korlátozás ha nincs Smile
avatar
Artemis

Hozzászólások száma : 64
Age : 29
Tartózkodási hely : Budapest
Registration date : 2009. Jul. 13.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Fallout - kérdések, válaszok, általános megbeszélések

Témanyitás by Ajánlott tartalom


Ajánlott tartalom


Vissza az elejére Go down

6 / 7 oldal Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Vissza az elejére

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.