LARP pénzügyek általában

1 / 2 oldal 1, 2  Next

Go down

LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Derszu on Szomb. Jan. 09, 2010 7:09 pm

Ez bomba üzlet. Az első méteráruboltban venni kell négyzetméterjét 149 forintért narancssárga anyagnak, aztán itt túladni rajta.

Derszu

Hozzászólások száma : 38
Registration date : 2009. Apr. 27.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Kildar on Szomb. Jan. 09, 2010 7:16 pm

Értelemszerűen a százasér/darab árat azért határoztuk meg, hogy aki nem képes hat hónap alatt egy kb 50x50 centis narancs rongyot se összeszedni, legalább szívjon ezzel. Egyikőnk se abból a ~1000 forint nyereségből sem fog meggazdagodni Smile

Aki megoldja máshogy, annak csak mi örülünk mert nem nekünk kell elmenni boltba, kivagdosni meg levinni az ő adagját.
avatar
Kildar
Diktátor
Diktátor

Hozzászólások száma : 2651
Age : 30
Tartózkodási hely : Celldömölk/Veszprém/Vonat/Erdő
Registration date : 2008. Feb. 25.

Felhasználó profiljának megtekintése http://sites.google.com/site/demgardikronikak/

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Maia on Szomb. Jan. 09, 2010 8:24 pm

Kedves Derszu!

A narancssárga anyag megvarrását (és minden más egyebet is) én vállaltam magamra és hidd el nekem a LIVE szervezés nem bombaüzlet. Én ezt szívvel lélekkel csinálom. Amikor a varrással kapcsolatos háttérmunkát elvállaltam, akkor meg kellett tervezni azt is, hogy ez mennyibe fog kerülni.
Ilyenkor, ha még nem találtunk konkrét anyagot, akkor átlag árral kell számolni, és bele kell venni azt, hogy normálisan megvarrva mennyibe fog kerülni. Nyilván lehet arra is gondolni, hogy minek leszegni, mert attól csak drágább lesz, előre jelezném, hogy erre mindenképpen szükség van a varrásra, mert a szövet foszlik.
Tehát Derszu nagyon rosszul esett, hogy ezt gondolod, és csak remélni tudom, hogy nem gondoltad végig, hanem a fenti dolgot gondolkodás nélkül írtad be.
Én nem tudnék felsorolni egy embert sem aki haszonért csinálná ezt, sőt kifejezetten jó dolog olyan emberekkel dolgozni, akik beleteszik a maguk részét (nem csak anyagi részt értek ezalatt) azért, hogy a játék Jó legyen!
avatar
Maia

Hozzászólások száma : 18
Age : 36
Registration date : 2008. Jul. 15.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Lobster on Szomb. Jan. 09, 2010 8:28 pm

Imádom a bomba üzleteket, de hajlandó vagyok osztozni a hasznon.

Derszu be is veszlek a bicnicbe, meggazdagszunk gecó! Elmondom akkor mi a feladat!

Szerezz plíz annyi anyagot amiből kijön a majd szükséges mennyiség, vágd méretre, szegd be úgy ahogy Zsófi szegné, és hozd el a játékra. Oszt a végén felezünk a profiton Smile
Sőt, ma jó napom van tiéd lehet az egész Wink

Pedig itt lenne a nagy lehetőség, hogy az eddigi mínusz 10K-ból csak -9,6K lehetne (amit eddig pluszban saját zsebből rátoltam a TAVALYI játékra) bár mivel idén vszeg ennél sokkal többet kell saját zsebből beletolnom ezért inkább leszarom azt a 400 ft hasznot... :/

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Gem Kapocs on Szomb. Jan. 09, 2010 9:03 pm

IMHO azért ezt Derszu sem fullkomolyan gondolta Razz
avatar
Gem Kapocs

Hozzászólások száma : 1928
Age : 30
Registration date : 2009. Mar. 09.

Felhasználó profiljának megtekintése http://mentalpenis.blogspot.com

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Lobster on Szomb. Jan. 09, 2010 9:50 pm

Gem Kapocs írta:IMHO azért ezt Derszu sem fullkomolyan gondolta Razz
Elhinném, de sajna nemhogy szmájlit nem láttam, de a múltban ennél sokkkkkkal durvább dolgokat is gondolt már komolyan ő is és még pár falkás kolléga.
Itt és most csak szeretném elejét venni a régen elkövetett hibák megismétlődésének. Ha bárkinek van költségcsökkentő ötlete azt szívesen látjuk, de ez nem az volt. És anno is ilyen félmondatoktól jutottunk el oda, hogy a 70x120L zsák szemetet miért autóval viszünk (drága benzinnel) 3 kmre a kukához, miért nem kézben, spórolva ezzel 5-600 Ft-ot.

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Gem Kapocs on Szomb. Jan. 09, 2010 10:20 pm

Félreértés ne essék én egyetértek veletek abban amit leírtatok, csak szerintem ha még komolyan is gondolta Derszu, akkor si felesleges ennyit pörögni rajt. Aki akar az úgyis szerez magának óccóér, aki meg lusta az kifizeti a 100 forintot ami mindent egybevetve reális, lehet hogy én is fogok élni a lehetőséggel. Nem azon a 100-200 forinton múlik már a játék, ennél sokszorosan többet költöttem idei FOPPra már most is, és még a fele felszerelésem nincs beszerezve/megcsinálva.
Megjegyzem aki lusta, az igen, fizessen ki 100 forintot egy 40X40es anyagdarabért amienk bótba métere mondjuk 120 forint lenne. Ennyit nekem bőszen megér hogy nem kell elcsoszognom a méteráruig meg még varrógép mellé ülni Razz Akinek nem éri meg, az meg szépen eltotyog méteráruba.
avatar
Gem Kapocs

Hozzászólások száma : 1928
Age : 30
Registration date : 2009. Mar. 09.

Felhasználó profiljának megtekintése http://mentalpenis.blogspot.com

Vissza az elejére Go down

Kendő

Témanyitás by Keitel on Szomb. Jan. 09, 2010 10:27 pm

Eltúlzott a válaszreakció egy nem alaptalan, de viccesnek szánt megjegyzésre. Ez nem példája annak, ami most az eszembe jutott, de alább leírom, mert szerintem érdekes téma.

Nem tetszik az, hogy az átlagjátékos (a többségük) vérszemet kap, ha azt feltételezheti, hogy a szervezők profitálnak egy játékból. Ez néha kényszeredett mentegetőzésekhez vezet a szervezők részéről, hogy csak dolgoznak, de hasznuk nincs, inkább csak veszteségük.

A szervezők dolgoznak, szolgáltatást nyújtanak, és ezért nekik pénz járna. Ha eszek egy hamburgert, de megcsinálják nekem, akkor fizetek érte, és cserébe nem kell bajlódnom az elkészítésével.

A szervezők általában nem kérnek fizetést a maguk részére munkájukért cserébe. Ennek főleg az az oka, hogy a célközönségnek nincs sok pénze, még a saját felszerelésük is kiadás, ami szintén gondot okoz, és a szervezők jóindulatúan lemondanak a hasznukról, sőt még a saját pénzükből költenek a játék megszervezésére, ami nagyon dicséretes, de hálátlan, és igazságtalan dolog.

Ti szervezők tényleg elég rendesek vagytok, csak rossz szájízt hagy bennetek, hogy másokért dolgoztok, és költötök pénzt, hálátlanul. Azt írta Zsófi, hogy nem tudna olyan embert, aki haszonért csinálná ezt, magam részéről ezt tenném. Meg akartam szervezni egy körülbelül tizenkét fős csapatot, készítettem egy tervezetet, hogy legolcsóbban mi mennyibe kerülne, ÉS hozzáírtam, hogy a munkadíjam naponta ennyi. Vérszemet kapott mindenki, hogy hogy merek pénzt kérni a szervezésért. Egyszerűen nem akarják megérteni az emberek, hogy tudok egy helyen dolgozni, és azért pénzt kapok. Ha nekik dolgozom, és nekik termelek hasznot, akkor tőlük várok pénzt. Ez nem egy veszett szemét pénzhajhász duma, egy csomó mindent megcsinálok szívességből is, de annak van egy bizonyos határa, ha azon túlmegyünk, illetve nem kölcsönös, csak az egyik fél dolgozik, akkor azt már nem várhatja senki ingyen. Még van ezzel kapcsolatban gondolatom, de vitaindítónak elég ennyi. Azt kérem, hogy ha elkezdünk erről beszélgetni, azt egy másik témában folytassuk.
avatar
Keitel

Hozzászólások száma : 437
Registration date : 2008. Feb. 25.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Gem Kapocs on Szomb. Jan. 09, 2010 11:39 pm

És ez az ami miatt sajnos az itthoni LARPok nem fognak egy bizonyos szint felé menni, mert a szervezők még midnig szivességből, minimálbudgetből szerveznek. Felvetettem én is több ízben az ötletet Homárnak, Kildarnak is, legyen csak egy ezressel többa nevdíj, nem kifizetethetetlenül nagy összeg, de arra már elég lenne hogy a személyes kasszájukból befeccölt pénzt lefedezze. Tényleg másik téma és bocsánat az offért, csak ezt le akartam írni amíg még eszemben volt.

Szerk.: Szerintem az a kisebbik gond ha a szervező nem nyer a szervezésen, de legalább ne bukjon rajta. Tavalyi FOPP nevdíját kibővítve 500forinttal, 40-50 fős játék esetén (ami tudtommal a körülbelüli játékos célszám) már 20-25000 forint +ból gazdálkodnak a szervezők. Vannak akik ezt nema szervezésbe forgatnák vissza, De homárral is Kildararl inkább az a tapasztalatom hogy még több dolgot akarnának kitalálni (amire aztán lehet hogy +ban megint ráfizetnének, de érzékelhető minőségi/mennyiségi javulás lenne a játéktárgyakban). Akinek nem tetszik hyo ilyen "drága" egy játék, az nézze meg drachenfestet.
Sokkal drágább? Igen. Sokkal minőségibb maga a játék? Szintén zenész. Ezzel véletlenül sem a szervezőket akarom lehúzni. Szarból is lehet ugyan várat építeni de sokkal nehezebb, és mindig szaglani fog. Ez sokkal inkább azon múlik hogy sok ember még azt a + 500 vagy 1000 forintot is sajnálja egy játékra, amit amúgy egy délután alatt elver sörre/cigire/rágóra/nasira akármire. Ha a szervezőknek nincs miből gazdálkodni akkor pedig nehéz a színvonalat fenntartani, márpedig nekem a Larphatár által szervezett larpok pont ezért tetszettek meg (ha eddig nem is sokon voltam), mert Homárék próbálnak minőséget fenntartani.

Egyébiránt mivel mi is tervezünk idei FOPPon kocsmát üzemeltetni, szólok ezúton midnenkinek: mi ugyan valami minimális készlettel felszereljük a kocsmát (pár csomag boleros kóla, nukakólás cimkével ellátott ásványvizes üvegbe töltve, 1-2 csomag virsli, pár konzervkenyér) de szerintem sokkal jobb ha a kocsma nem fogy ki az első délután. Aki késztetést érez akár csak 100 forintto, vagy egy pár fej hagymát hozzádobni, írjon egy PMet, az alapanyag egy az egyben felhasználásra kerül a helyszínen, a pénzről pedig természetesen megmutatom a blokkot. (Igen, ha kell és van értelme akkor akár ráveszem Magitort hogy menjünk be Hatvanba boltba miután megérkeztünk hogy vegyünk még cuccokat a krimóba. Megjegyzem részemről az ilyeneket is logikusabbnak tartanám +1-200 forinttal beépíteni a nevdíjba, de ettől részben jogosan, részben jogtalanul, gyanúm szerint sokan sikítófrászt kapnának)
avatar
Gem Kapocs

Hozzászólások száma : 1928
Age : 30
Registration date : 2009. Mar. 09.

Felhasználó profiljának megtekintése http://mentalpenis.blogspot.com

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Lobster on Vas. Jan. 10, 2010 6:08 am

Reakciók kérdése: Nem mondanám pörgésnek, csak markáns véleménykifejezésnek. A három ember reakciója együtt viszont mát tényleg soknak látszik, de ez elsősorban azért van mert mindhárman személyesen is szerettünk volna reagálni, nemcsak szervezőként.
Én a magam részéről már sok hasonlóval találkoztam, és az évek alatt megtanultam hogy bármilyen marhaságot a lehető leghamarabb le KELL szerelni, különben elfajul.
Szerencsére azt is megtapasztaltam, hogy bárki aki beszól azonnal elhallgat akkor amikor átpasszoljuk neki a labdát, mert szóban mindenki okos, de ha azt mondjuk: ok csináld te meg olcsóbban legalább ilyen minőségben, akkor máris jönnek a kifogások Smile

Szervezés - szolgáltatás: soha nem szerveztem még úgy hogy hasznom legyen belőle és nem is fogok. Ez nálam az a kategória mintha lenne egy villanyvasutam és pénzt szednék azért ha megnézik a szomszéd gyerekek.
Többször szembesültem már én magam is azzal, hogy szolgáltatásként szeretnék eladni a liveszervezést, ami ellen nekem nincs is kifogásom, bár úgy gondolom idehaza ennek még nincs meg a célpiaca.
De mindig is harcoltam és harcolni fogok az olyan kezdeményezések ellen ahol megpróbálják rákényszeríteni másokra is a profit/minőségorientált liveszervezés valamilyen maguk által kitalált standardjait (lásd az elmúlt évek vitáit főleg észköz fórumokban) mert véleményem szerint az embereknek joguk van eldönteni hogy milyen játékra mennek (drága minőségi vagy ócsó homemade) és milyen játékot szerveznek.
Azt tudom hogy számomra a SZERVEZÉS maga is hobbi, s bár nagyon sok időt és pénzt elvisz, de amíg úgy érzem hogy tudom csinálni addig fogom is. De valószínűleg elmennék olyan fizetős játékra is ahol szolgáltatnak, ha az tényleg megadja azt a minőséget (egyelőre még nem sok ilyet láttam).

Ugyanakkor nem értek egyet azzal a nézettel sem, hogy a játékok azért nem mennek egy szint fölé, mert "szívességből" szervezünk. A livejaink minősége határozottan (sőt LARP HaTározottan Wink) javul, és ennek csak egy kis része hogy mind tapasztaltabbak vagyunk a szervezésben.
Szeretnék eloszlatni egy félreértést: tudnék sokkal több pénzt is kérni, sokkal több "készterméket" a játékosok elé rakni abból a pénzből, de Caelumi Játékok alapelvei (és ezek évek alatti finomodásai) határozzák meg a szervezési elveim.
Évek óta vallom, hogy szervezőként nemcsak az a feladatom hogy mindent a játékosok "kezébe adjak" hanem hogy motiváljam őket a mind jobb és jobb megoldásokra. Hogy bevonjam őket és rálássanak a dolgok menetére. Hiszem, hogy minél több egyéni kezdeményezés születik, minél több mozgásteret adunk a játékosoknak annál több és idővel jobb ötlettel leszünk gazdagabbak.
Egy "készételt" nehéz tovább fűszerezni, de egy közösen kevergetett bográcsból bármi kisülhet. Igen, sajnos megvan az esély, hogy némelyik kukta elsózza, és néha van aki bele is akar szarni a levesbe, de ezeket meg kell tanulni kezelni, és ha szükséges kirakni a szűrüket. Ha pedig egyik másik ráérez a "főzés" örömére, talán a következő játékot már ő fogja szervezni, ami megintcsak jó.
Úgy vélem, sokan akadnak emberek akik jót játszanának egy pl full megépített rönkvárban kimaxolt kellékekkel és nagyon boldogan mászkálnának a fulltrú cuccaikban, de abban is biztos vagyok hogy az az öröm mindig egy kicsit más lesz mint amit mi érzünk.
Amit akkor érzünk, amikor okosan megoldunk valamit házi módszerekkel. Amikor látjuk hogy a játékosok megépítenek egy Menedéket (CJ). Amikor látjuk hogy a játékosok szervezik a kaszinót. Amikor látjuk hogy a játékosok pénzt-időt-munkát áldoznak hogy jobb legyen a játék. Amikor a live után dicsérhetjük egymás ötleteit, megvalósításait és megköszönhetjük a rengeteg segítséget.
Én ezt az örömöt keresem szervezőként, ami nem biztos jobb mint a fulltrú allfromshop felépített környezetű játékok öröme, de akkor is más.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindig a legolcsóbb megoldásokat kell keresni, hiszen csak szándékosan szűklátókörű emberek mondják hogy a legolcsóbb a legjobb. Meg kell találni a leginkább gazdaságos megoldásokat, amik az idő-pénz-munka hármasának optimális elegyét alkotják (a lehetőségekhez mérten). Mert lehet hogy nem éri meg spórolni 600 Ft-ot úgy hogy cserébe 15 munkaórát pazarlunk el amit mondjuk építkezéseknél lehetne hasznosítani (ez a szemetes példára) de ugyanígy nem biztos hogy megéri megvenni valamit amit feleannyiért meg lehet csinálni gyorsan házilag is.

Szumma szummárum: örülök ennek a témafelvetésnek, mert eddig a fenti téma nem nagyon került szóba, így viszont beszélgethetünk erről is.


A hozzászólást Lobster összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Vas. Jan. 10, 2010 8:10 am-kor.

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Lobster on Vas. Jan. 10, 2010 6:28 am

Bocsi a két posztért, de ez eléggé külön téma (illetve lehet hogy ha elindul némi beszélgetés erről akkor visszakerül önálló topicnak a FOP fórumba).
Egyébiránt mivel mi is tervezünk idei FOPPon kocsmát üzemeltetni,szólok ezúton midnenkinek: mi ugyan valami minimális készlettel felszereljük a kocsmát (pár csomag boleros kóla, nukakólás cimkével ellátott ásványvizes üvegbe töltve, 1-2 csomag virsli, pár konzervkenyér) de szerintem sokkal jobb ha a kocsma nem fogy ki az első délután. Aki késztetést érez akár csak 100 forintto, vagy egy pár fej hagymát hozzádobni, írjon egy PMet, az alapanyag egy az egyben felhasználásra kerül a helyszínen, a pénzről pedig természetesen megmutatom a blokkot. (Igen, ha kell és van értelme akkor akár ráveszem Magitort hogy menjünk be Hatvanba boltba miután megérkeztünk hogy vegyünk még cuccokat a krimóba. Megjegyzem részemről az ilyeneket is logikusabbnak tartanám +1-200 forinttal beépíteni a nevdíjba, de ettől részben jogosan, részben jogtalanul, gyanúm szerint sokan sikítófrászt kapnának)
A nevdíjban LESZ olyan rész ami a kajával függ össze. A központi fogadó (még nincs konkrét neve) bizonyos kommerszebb és mindenki által elérhető kajákat fog tartani, de az ilyen jellegű kiadásoknál mindig felmerül két probléma, illetve kérdés.

- Ha központi étkeztetés történik akkor az a hatályos törvények alapján ÁNTSZ engedélyköteles. Ugyan ha nagyon akarnak így is beleköthetnek a táborozás témájába, de azt könnyebb kezelni, mintha ott a "menza" a fogadó közepén. Ezért általában az ilyen dolgok úgy működhetnek hogy az ember készít MAGÁNAK kaját és abból ad a barátainak. Ha ez történetesen 3 kiló csilisbab, akkor istenem, azt hitte meg tudja enni, de megmaradt egy kevés Smile
- A közös költségek zöme olyan holmikra megy el amik általánosan szükségesek a játékhoz. Viszont vannak olyan lokálisnak mondható kiadások, amelyek elsősorban adott csoportok vagy helyszínek előnyét-szépségét..stb szolgálják, ezeket egy központi költségvetésből finanszírozva mindig pengeélen táncolunk, hogy kinek mennyit "ítéljünk meg" a többiek rovására. Ez a redisztribúciós rendszerek örök problémája, amikor az "ÉN adómból a BKV korrupt tanácsadóit fizető" hisztik születnek. Ezért a részvételi díjnak csak igen kis részét tehetik ki azon kiadások. Melyek nem a többség egyértelmű előnyét szolgálják.

Anno erre találtam ki a CJ-ken a helyszínszervezői státuszt és költségvetést, gondolom sokan emlékeztek még rá: az előjelentkezett összegek felével a támogatottként megjelölt helyszínszervező rendelkezhetett.
Ezáltal az előre tervezhető költségekből (nyilván a helyszíni jelentkezők már ezzel a lehetőséggel nem élhettek) egyértelműen kiderült, hogy hány ember "érdekét" szolgálja az adott helyszín, illetve a helyszínszervező valószínűleg sokkal jobban oda tudott figyelni a saját emberei és érdekeltségeiknek megfelelő dolgok beszerzésére. Az esetek többségében a dolog jó eredményeket, és ami nekünk is fontos volt: egyedi megoldásokat és sokszínű helyszíneket szült.
Kicsit visszautalva az előző posztomra: egy olyan játékon pl. ahol mindent központi szervezőség intéz, biztosan nem tudnak annyira személyekre és csoportokra szabott hangulati és gyakorlati elemeket kialakítani, amelyek olyan szinten kiszolgálnák az adott csoport/személyek igényét, mintha egy "közülük" való gazdálkodhat a költségvetés rájuk eső részével.

Jelen esetben is szóba jöhet egy hasonló megoldás, csak itt kicsit bonyolultabb lesz koordinálni, mert a CJ-vel ellentétben itt még nincsenek meg a konkrét "helyszínszervezők" így kicsit nehezebb lesz felmérni, hogy ki kit támogatna. Mindenesetre ha lesz igény arra, hogy a játékosok a részvételi díjuk egy részét konkrét területek támogatására fordíthassák, akkor megoldjuk valahogy.

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by belzee on Vas. Ápr. 04, 2010 6:33 pm

"mindíg az olcsó a nyerő"
"olcsó húsnak híg... és fosat"
ez a két mondat egy régi ismerős szájából hangzott el három év különbséggel

a játékos szeretné tudni mire verik el egy szombat koradélutáni sörpénzét, és ez valahol jogos, de ha ígényeket támasztunk a játékossal szemben egyből beveti az alkudozás képzettséget és kibújókat keres, pl
-én visszafogom és így elég az egy réteg poli is
-ne izélj már a blue-jeans miatt tudod hogy a fekete mosásban és akkor mehetek haza
-nekem nem kell a harchoz kesztyű
-azért nincs poharam mert azt hittem hoz majd más nekem egyet
-az xxxL-es póló rajtam úgy áll mint egy tunika
míg azok a játékosok akik hosszú távon gondolkodnak azok nem sokallják a nevezésit, és a felszerkóra sem a zsetont, mert van összehasonlítási alapjuk. és van igényük a jobbra, míg az ingyen jövök és hozz kaját típus (örüjjé ha elmegyek vazze') az gyakran a kocsmába tér játék után vissza, és nem tesz a közösség felé semmit.
ergo'
ezek szűrésére jó az emelt belépő nem csak a játék színvonalának emelésére
a szervező továbbra is szívni fog mert épp a hálásabb közönség miadt egyre nagyobb elvárásokat állít maga és a játék felé így ezt ne panaszolja el mert önkéntes és boldog teher...

_________________
Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat. Albert Einstein
"Soha ne becsüld alá a hatalmát egy nagy csoport hülyének."
Ismeretlen
"Nem tudom, mi a siker titka, de a kudarcé az, ha mindenkinek a kívánságát akarod teljesíteni."
Bill Cosby
avatar
belzee

Hozzászólások száma : 301
Age : 44
Tartózkodási hely : InTrioPolis
Registration date : 2010. Jan. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Kildar on Vas. Ápr. 04, 2010 6:37 pm

Ezzel most kivételesen nem tudok kötekedni, mélységesen egyetértek. Igaz, nekem is van hogy a vajaskenyér összetevőire fordítandóból kell átcsoportosítanom a költségvetésemet a részvételi költségekhez néha, de hát ha nem élvezném, nem csinálnám.
avatar
Kildar
Diktátor
Diktátor

Hozzászólások száma : 2651
Age : 30
Tartózkodási hely : Celldömölk/Veszprém/Vonat/Erdő
Registration date : 2008. Feb. 25.

Felhasználó profiljának megtekintése http://sites.google.com/site/demgardikronikak/

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Gem Kapocs on Vas. Ápr. 04, 2010 7:07 pm

Nomeg aztán tegyük hozzá hogy amíg nem pofátlanul számító módon csinálja az ember, addig az ismerősöktől, barátoktól, bajtársaktól mindig csurran-cseppen ez-az-amaz Wink
Bár a hasonló szintű embereket a meghívásos/fél meghívásos játékok elég jól kiszűrik, de egy nyílt játékon valóban erre is jó a kicsivel magasabb nevezési díj.
avatar
Gem Kapocs

Hozzászólások száma : 1928
Age : 30
Registration date : 2009. Mar. 09.

Felhasználó profiljának megtekintése http://mentalpenis.blogspot.com

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Lobster on Vas. Ápr. 04, 2010 8:45 pm

Egyelőre a potenciális célcsoport jelentékeny része nem kereső ember. Amíg ez fennáll én mindig amellett voksolok hogy minimális legyen a költségvetés. Ha nagyságrendileg magasabb a részvételi díj akkor ha el is tud jönni, más játékoktól vonom el az illetőt...

A helyszínszervezős rendszer egyik tapasztalata, hogy azok akik vállalták a szervezést általában a saját pénzükből is rátámogattak a költségekre.
Nekem egyik nem titkolt vágyam, hogy a LARPok egy kicsit többek legyenek mint szórakozási formák és sok megoldásomban látszik a törekvés, hogy a játékosokat felelősség és feladatvállalásra motiválnám. Az sem titok, hogy a költségvetési kérdéseknél is nyitva hagyom a lehetőséget hogy aki megteheti az betámogasson.

Sőt, már régóta agyalok egy olyan megoldáson ami a kezes/helyszínszervezős vonalon segítene kicsit a jelentkezési díjak témájában egyensúlyozni. Ahol az önként vállalt többet fizetők átvállalhatnak terheket a kevésbé jól eleresztetteken.
Nem mertem még felhozni ezt a témát, és még mindig tartok tőle hogy nem értenék sokan vagy félremagyaráznák. De mint ahogy már eddig is láttam rá példát, hogy egyesek besegítettek másoknak, úgy bízom benne, hogy talán ezzel is emberi kapcsolatokat és egymás iránti felelősségvállalást lehet életre hívni.

Ezzel talán lehet emelni a játékok átlagos költségvetésén anélkül, hogy a kispénzűeket kizárnánk. Így akinek pénze nem telik az is kaphat egy esélyt másoktól, amire vagy rászolgál vagy ha nem, hát legközelebb valószínűleg már nem kap ilyen opciót.
A dolognak vannak buktatói és veszélyei (in-out kavarások) de talán lesznek olyanok akikkel működhet a dolog.
Talán nem. De egyszer valaki azt mondta hogy reménytelenül idealista vagyok Smile

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Gem Kapocs on Hétf. Ápr. 05, 2010 8:00 am

Ha konkrétan kifejtenéd mire gondoltál, könnyebben eldönthető lenne hogy reménytelenül idealistának vagy idealistán reménykedőnek tartanának érte Very Happy
avatar
Gem Kapocs

Hozzászólások száma : 1928
Age : 30
Registration date : 2009. Mar. 09.

Felhasználó profiljának megtekintése http://mentalpenis.blogspot.com

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by belzee on Hétf. Ápr. 05, 2010 8:56 am

...bizonyos magukat DHJ veteránnak és CJ-t megjárt larpernek valló egyedek (három éve nem voltak sehol) fél rekesz sör mellől elárulták azért nem mennek sehova mert drága az utazás, és a legtöbb játék is egyetem/technikum mellett ez már nem bevállalható, úgyhogy ittak még néhány sört és félvodkát és tovább ragozták mekkora nagy heroes mindahányan

_________________
Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat. Albert Einstein
"Soha ne becsüld alá a hatalmát egy nagy csoport hülyének."
Ismeretlen
"Nem tudom, mi a siker titka, de a kudarcé az, ha mindenkinek a kívánságát akarod teljesíteni."
Bill Cosby
avatar
belzee

Hozzászólások száma : 301
Age : 44
Tartózkodási hely : InTrioPolis
Registration date : 2010. Jan. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Ashi Valkoinen on Hétf. Ápr. 05, 2010 9:10 am

Belzee írta:azért nem mennek sehova mert drága az utazás, és a legtöbb játék is egyetem/technikum mellett ez már nem bevállalható
Hát, ha ennyire komolyan vennék az egyetemet, hogy mellette más játék nem bevállalható, akkor talán lenne elég ösztöndíjuk ahhoz, hogy a nyári játékokra (amikor nincs egyetem) eljussanak belőle...

Szerintem amúgy Homár arra próbált rámutatni, hogy milyen jó is lenne, amikor a szerényebb anyagi körülményekkel megáldott emberek játékon való részvételét segítik olyanok, akik kicsit jobban el vannak eresztve, esetleg van valami más lehetőségük segíteni másokon (pl. üdülési csekkből fizeti a másik vonatjegyét, óriási nagy segítség tud lenni), vagy esetleg a közös kajából nagyobb részt finanszíroz, esetleg ruha/jelmez készítésében nyújt segítséget. Szerintem ez nem reménytelenül idealista eset, de mondjuk 15-20 embernél tágabb körre nem fog kiterjedni. Persze remélhető, hogy az országban lesz több ilyen, a bajtársakon segítő csoport.

_________________

BrickShelf Galériám
avatar
Ashi Valkoinen

Hozzászólások száma : 2254
Age : 30
Tartózkodási hely : Gerecse, Tatabánya, vonat, Budapest
Registration date : 2008. Mar. 16.

Felhasználó profiljának megtekintése http://ashi.web.elte.hu/

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by belzee on Hétf. Ápr. 05, 2010 4:06 pm

Homár amire rá próbál mutatni:
bocs ez szerintem nálunk az alap, és úgy látom máshol is, akkor miért is beszéljük túl?

de tény hogy valamit valamiért elven működik csak a kisegítés és igen ez képes kihatni in és out dolgokra is, így én még a 10-15 fős csoportosulást is Bajtársi alakulatot is túlzásnak tartom, még akkor is ha a költség szétoszlik..
talán mert a potyázók száma is nő a létszámmal és drágul mégis a segítség...
a larp nem az elit játéka
a legdrágább cumó a sátor és az útiköltség mellett egy jó Boffer, de annak sem kell feltétlen a drága kardok közzé tartoznia... elég egy rövidkard egy tőr egy lándzsa... egy papírpajzs...
persze nem csak összedobottnak kell lennie és itt akár megszolgálhatja a segélyezett a bizalmat

5-7 ember képes ellátni egymást, és képes "hegyeket megmozgatni"

úttörőknél ez volt az örs

képesek rövid idő alatt felhúzni egy mobilépületet vagy létrehozni egy "rőzseerődöt" minden cumó jelen lesz, de senki sem cipel sokat a közösből, a magáé mellett,
7 embernél már kerüül egy kocsi is általában, és komoly fegyvereserő egy játékon ha össze vannak szokva,
rájuk építhet egy szervező!

...de ez már más téma és ezt már kitárgyaltuk máshol...

_________________
Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat. Albert Einstein
"Soha ne becsüld alá a hatalmát egy nagy csoport hülyének."
Ismeretlen
"Nem tudom, mi a siker titka, de a kudarcé az, ha mindenkinek a kívánságát akarod teljesíteni."
Bill Cosby
avatar
belzee

Hozzászólások száma : 301
Age : 44
Tartózkodási hely : InTrioPolis
Registration date : 2010. Jan. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Lobster on Hétf. Ápr. 05, 2010 7:28 pm

Ashi
Szerintem amúgy Homár arra próbált rámutatni, hogy milyen jó is lenne, amikor a szerényebb anyagi körülményekkel megáldott emberek játékon való részvételét segítik olyanok, akik kicsit jobban el vannak eresztve, esetleg van valami más lehetőségük segíteni másokon (pl. üdülési csekkből fizeti a másik vonatjegyét, óriási nagy segítség tud lenni), vagy esetleg a közös kajából nagyobb részt finanszíroz, esetleg ruha/jelmez készítésében nyújt segítséget.
A segítős dolgok egy része az minden normális larpernél műxik. Amiről én beszéltem az konkrétan az a szitu, amikor X ember többletbefizetése teszi lehetővé Y ember alacsonyabb díját, ráadásul ezt egy konkrét és kölcsönösen önkéntes viszony alapján. Tehát Béla azt mondja hogy hozza Gerzsont akinek a részvételi díját részben vagy egészben összedobják. Ilyen lehet az is, amikor valaki a saját szakállára befizeti más helyett a zsetont (kevés esetet ismerek bár CJ-n és Luminán is fordult már elő) de ide tartozik az is, amikor adott tábor közös költéségéből megtámogatnak kispénzű játékosokat akár kaja akár jelentkezési díj csökkentése révén.
Ez nem a technikai segítség vagy a "kezdők támogatása" című dolog, hanem a "kereső ember vagyok, tudok nagyobb részt vállalni a játékért mint pl a koleszos éhenkórász (plíz NEM megsértődni senki a példa direkt sarkított)"
Szerintem ez nem reménytelenül idealista eset, de mondjuk 15-20 embernél tágabb körre nem fog kiterjedni. Persze remélhető, hogy az országban lesz több ilyen, a bajtársakon segítő csoport.
Nem már létező csoportról beszélek, hanem egyénekről (vagy belőlük szerveződő átmeneti csoportról). Ennek a dolognak a lényege, hogy az egyének vállalnak többletterhet, és cserébe más egyének kapnak könnyítést vagy előnyt. Ennek szeretnék valami "hivatalos" megoldást találni, ahol nem kell szégyenkeznie a csóróbbnak, hogy nincs pénze, az éppen jobb pénzügyi helyzetben lévő emberkének meg nem kéne tukmálnia, vagy éppen másoknak megmagyaráznia, hogy nem ez nem lefizetés vazze.

Belzee
Homár amire rá próbál mutatni:
bocs ez szerintem nálunk az alap, és úgy látom máshol is, akkor miért is beszéljük túl?
Rosszul látod vagy kicsi a mintacsoportod. Ezért is beszélünk róla, mert sok nem megoldott vagy kérdéses szituáció létezik ezen a részen. Nem is beszélve arról, hogy a larp közösségek legnagyobb vitáinak egyike volt a pénzügyi részhez való hozzáállás, mely komoly vádaskodásokhoz (vélt vagy valós indokok alapján, döntse el ki ki magának) vezetett.

de tény hogy valamit valamiért elven működik csak a kisegítés és igen ez képes kihatni in és out dolgokra is
Az eddig általam látott példák eddig minden esetben nélkülözték ezt a valamit valamiért részt. De a kockázata fennáll, érdemes készülni rá.
én még a 10-15 fős csoportosulást is Bajtársi alakulatot is túlzásnak tartom, még akkor is ha a költség szétoszlik..
talán mert a potyázók száma is nő a létszámmal és drágul mégis a segítség...
Ugyan a mondatot megintcsak nem teljesen értem, de a megfogalmazás élből zavaró. NEM potyázókról beszélünk, hanem olyan emberekről akik anyagilag hátrányosabb helyzetűek. És teljesen mindegy a létszám ha az arányok ugyanolyanok. Hiszen egységnyi támogatóra egységnyi támogatott esik, tehát a perfő költségvetés állandó. Csak éppen több embernél nagyobb a játék volumene és ezáltal megnyílnak olyan lehetőségek amelyek kisjátékokon nem.
a legdrágább cumó a sátor és az útiköltség mellett egy jó Boffer, de annak sem kell feltétlen a drága kardok közzé tartoznia... elég egy rövidkard egy tőr egy lándzsa... egy papírpajzs... persze nem csak összedobottnak kell lennie és itt akár megszolgálhatja a segélyezett a bizalmat
Ezzel többségében nem értek egyet...
Veszel egy közepesen drága sátrat és évekig megvan a szállásod. De pont a sátrat még szép eséllyel kölcsön is tudod kérni. Vagy eleve valakivel veszed közösen és megoszlik a költség.
A fegyvered csak akkor drága ha teljesen egyedül csinálod. Ha már két-három ember összeáll akkor 1000 ft alatt van.
Tapasztalataim alapján ami drága az inkább az út + jelmez és néha az ellátmány. Az út kikerülhetetlen, a jelmezen ha spórolnak az mindenkinek rossz ezért is cél hogy a játékosok ne a részvételi díjra gyűjtögessenek, hanem a cuccokat próbálják inkább minél jobbra megcsinálni.
Mondjuk a segélyezett szó nagyon bántja a fülem, inkább mondanék támogatást. (bocsi csak szocio vonalon nagyon mást jelent a két dolog). Tehát támogatunk valakit akit ezáltal motiválunk hogy megszolgálja ezt a támogatást. De nem hiszem hogy pont egy csóró illetve esélyes hogy kezdő játékostól várjuk el a kúl jelmez témát. Inkább a Kildar által megfogalamzott trúlarp elvekre hivatkoznék vissza mint elvárható minimum:
Kód:
A "trúlarperség" számomra egyet jelent a lehetőségekhez mért maximumra, valamint a fenntartható fejlődésre törekedéssel. Nem az a lényeg, hogy minden abszolút tökéletes legyen, és mi legyünk a nagy vaskardos hiperkorhű hagyományőrzők, hanem az aktuális lehetőségeinkre alapozva hozzuk ki a maximumot.
5-7 ember képes ellátni egymást, és képes "hegyeket megmozgatni"
Szép szavak, de nem érnek sokat. 5-7 összeszokott és működő hierarchiába szerveződött ember talán, de ilyen nem sok van. Akikről beszélünk azok többnyire nem tartoznak ilyen csoportokba, sőt pont az a cél hogy majdani csoportok magját hozzuk létre belőlük.
úttörőknél ez volt az örs, képesek rövid idő alatt felhúzni egy mobilépületet vagy létrehozni egy "rőzseerődöt" minden cumó jelen lesz, de senki sem cipel sokat a közösből, a magáé mellett,
Csakhogy az úttörőknél is volt őrsvezető és volt egy felnőttek által koordinált és eszközökkel és anyagokkal kívülről támogatott struktúra is ehhez. Elég sokáig voltam a Winnetou őrs krónikása hogy emlékezzem mekkora részt vállaltak a szülők és tanárok és a suli egésze bármiféle cselekményből. Nagyon nem passzol ide a példa, mint ahogy a mobilépület sem. Ha ez így lenne akkor CJ-n 40-50 épületes városunk lett volna.
7 embernél már kerüül egy kocsi is általában, és komoly fegyvereserő egy játékon ha össze vannak szokva, rájuk építhet egy szervező!
Nem kerül. Átlagosan 20-40 emberre jut használható autós, ami nem is meglepő, tekintve hogy egy tipikus játékon a résztvevők 75-80%-a 24 év alatti. Tehát többségük vagy tanuló, vagy pályakezdő diplomás vagy diploma nélküli melós pár éve, és egyik kategóriára sem jellemző a "veszekegyautótmertmegtehetem" ember. A játékon összeszokottságot illetően nem tudok nyilatkozni, nem is értem hogyan jön ide a pénzügyi részhez.

Szumma szummárum: jelenleg a játékokon nincs "hivatalosan" kezelve vagy ösztönözve az a lehetőség, hogy akik megtehetik azok könnyedén, szégyenérzet nélkül és mások által nem követhetetlenül visszaélve támogathassák a többi játékost. Erre keresek megoldásokat akár a helyszínszervezős közösköltségből sajáthatáskörben módszerrel, akár a Fallouton használ kezesrendszer pénzügyi részre kiterjesztésével is. De még nincsenek kiforrott ötletek, csak tapogatózom. Óvatos verziói ezeknek már voltak, vannak és lesznek tesztelve, de "címlapon" még nem szerepeltek.

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Ashi Valkoinen on Hétf. Ápr. 05, 2010 7:35 pm

Jó, talán kicsit rosszul fogalmaztam, de értettem, mit akartál. Ugyanakkor nem csak egy LIVE-ra készülve, hanem általánosságban is működhet a dolog.

Pl. aki készít új jelmezt magának a csapatunkból, megtámogatom az anyag megvásárlásában. Ehhez nem kell külön LIVE, működik magától.
De például már én is kaptam kaját-piát másoktól, amikor éppen úgy voltam anyagilag, ez óriási segítség volt.

Nem tudom, ezt mennyire szeretnéd intézményesíteni, illetve, hogy XY többletkifizetése olyan ZZs emberhez jut, akit XY nem is ismer, de szerintem nagyon hivatalossá nem kellene tenni, legfeljebb ösztönözni az embereket arra, hogy segítsenek anyagilag kevésbé eleresztett társaikon, csapatokon belül.

_________________

BrickShelf Galériám
avatar
Ashi Valkoinen

Hozzászólások száma : 2254
Age : 30
Tartózkodási hely : Gerecse, Tatabánya, vonat, Budapest
Registration date : 2008. Mar. 16.

Felhasználó profiljának megtekintése http://ashi.web.elte.hu/

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Lobster on Hétf. Ápr. 05, 2010 7:44 pm

Igen Ashi, amit mondasz az igaz. Most éppel a liveokról beszéltem és azért azokról, mert ott van a szervezőknek lehetősége és esetleg felelőssége ezeket a csatornákat összehangolni.
Mert amíg te arról beszélsz, hogy a a CSAPATODBÓL valakinek segítesz, az feltételezi, hogy ismered őt, és kapcsolatban állsz vele. Én akikről beszélek általában nem rendelkeznek kapcsolatokkal. Nem ismernek embereket. Ezzel a megközelítéssel bekerülnek egy olyan szituba, hogy valaki (vagy csapatszinten valakik) felelősséget és/vagy terheket vállal fel értük.

Ezeket nem akarom kötelezővé tenni vagy intézményesíteni és főleg hangsúlyosan nem az a cél hogy Z ismeretlenül támogassa X-et. A lényeg pont azon van, hogy valami kölcsönös és önkéntes kétoldali dolog legyen belőle.
Ahogy mondanám Arslanként: Mindenki megérdemel egy esélyt! Smile
Azt viszont nem jelölném ki, hogy kik adnak esélyt és kiknek, de legyen egy kis publicitása ennek a gondolatmenetnek is.

Ez olyasmi, hogy pl amíg nem lett kitalálva a várostámogatós rendszer addig nem is jutott eszükbe az embereknek hogy támogassák a városukat. Utána már sokkal jobban figyeltek erre, pedig nem volt soha kötelező.

Szerintem ennek az irányvonalnak is jár egy esély Smile

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Damien-Maelstrom on Hétf. Ápr. 05, 2010 8:32 pm

Nem már létező csoportról beszélek, hanem egyénekről (vagy belőlük szerveződő átmeneti csoportról). Ennek a dolognak a lényege, hogy az egyének vállalnak többletterhet, és cserébe más egyének kapnak könnyítést vagy előnyt. Ennek szeretnék valami "hivatalos" megoldást találni, ahol nem kell szégyenkeznie a csóróbbnak, hogy nincs pénze, az éppen jobb pénzügyi helyzetben lévő emberkének meg nem kéne tukmálnia, vagy éppen másoknak megmagyaráznia, hogy nem ez nem lefizetés vazze.

Erre lehetne google docs - os jelentkezést alkalmazni, egy számlával.
A google docsban megjelöli az ember, hogy adakozna-e plusszt, és mennyit.
Vagy éppen azt, hogy csóró, és ezt kifejti.
Így lényegében szervezőket leszámítva anonim, és ha megfelelő az elbírálás, akkor ez egy jó kis megoldás szerintem.

Mint a szociális bizottság az egyetemen.

Kéretik, csak fejlesztő kritikákat írni, különben elborul az agyam, és elküldök mindenkit a ferde ....ra. Meg mert ez az első építő jellegű hozzászólásom ilyen témákban. Sőt, globalice az első. Meg mert jó ötletnek tartom.
avatar
Damien-Maelstrom

Hozzászólások száma : 659
Age : 29
Tartózkodási hely : A Kettétépett Elme Birodalmában
Registration date : 2009. Feb. 19.

Felhasználó profiljának megtekintése http://damien-maelstrom.freeblog.hu

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Sonir Norend on Kedd Ápr. 06, 2010 1:23 am

vagy a jelentkezés alapból egy donate rendszeren keresztül megy, neten előre befizetheti mindenki a pénzt, aztán a saját "kötelező" jelentkezési költségén felül amit fizet az megy a közösbe és ezt vagy autómatikusan szétosztja egyes emberek között a rendszer, vagy majd szervező pofára azt mondja hogy akkor Béla meg Józsi kap belőle mert róla tudja hogy most épp csórók erre
avatar
Sonir Norend

Hozzászólások száma : 1629
Tartózkodási hely : karakósszörcsögpuszta
Registration date : 2008. Aug. 29.

Felhasználó profiljának megtekintése http://www.internetisseriousbusiness.on.nimp.org/

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Lobster on Kedd Ápr. 06, 2010 7:32 am

Damien: elég jól beletrafáltál egy megközelítési módba. Eddig nagyon nem gondolkoztam ilyesmiben, de a szociális bizottság szemlétmód kiegészítheti az eddig tárgyalt "személyesen vállalok felelősséget vkiért" modellt, ami ugyebár kis eséllyel működne elsőliveos vagy tökismeretlen embereknél.
Érdemes ezt a vonalat is átgondolni.

Sonir: ez nagyon hasonló a régi CJ-s rendszerhez, azzal a különbséggel, hogy a "támogatási" részt csak igen kismértékben használták játékosokra, zömében a kellékezés és kajabeszerzésre ment az az összeg. Amit viszont szeretnék, az automatizálás elkerülése, mert személytelenné tesz. Mindenképpen legyen meg az a momentum, hogy a támogatottnak legyen arról fogalma hogy kik, és miért támogatták őt. Illetve legyen visszajelzés a támogatók felé is az "eredményekről".

Mindkét konstruktív ötletet köszönöm (kicsit meg is lepődtem Wink) mindenesetre azt látom hogy mások is látnak rációt a dologban. Bevallom viszont azt is hogy továbbra is nagy a félszem, hogy egy efféle kezdeményezésből csúnya dolgok is kisülhetnek, ezért ha ilyesmit valaha is kipróbálnánk akkor azt alaposan átgondoltan kell tenni. Tehát bátran kritizáljatok, ötleteljetek, mert nagyon kell a több nézőpont hozzá.
Köszönöm.

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: LARP pénzügyek általában

Témanyitás by Ajánlott tartalom


Ajánlott tartalom


Vissza az elejére Go down

1 / 2 oldal 1, 2  Next

Vissza az elejére

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.