Kaja

Go down

Kaja

Témanyitás by Deman on Szomb. Nov. 19, 2011 6:39 pm

Nah, larpos ételek...
avatar
Deman

Hozzászólások száma : 152
Registration date : 2009. Mar. 13.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Kaja

Témanyitás by Deman on Szomb. Nov. 19, 2011 6:45 pm

In-game sütiket és kenyeret már láttam, egyszer csináltunk hűtő nélkül elálló pecsenyét is...

Itt most egy kísérletről számolnék be ami a jerky készítésre tett első próbálkozásom.

Egyszerű mint a pofon, veszel sovány marhát, (picit megdermeszted a fagyasztóban), felvágod vékony hosszú csíkokra...

Utána két lehetőség van, vagy bepácolod vagy csak megkened valami sós páccal szárítás elött, a különbség az hogy a pácolt hús már denaturálva van szal nem nyers, a színe sötét barna, míg a pácolatlannak sötét vörös jobban emlékeztet nyers vagy még inkább füstölt húsra.

Én pácoltam, a páclé az úgy nézett ki hogy a húsra rászórtam egy csomó sót ráöntöttem citrom levet meg tejet hogy ellepje ezentúl még fűszerekkel lehet játszani vagy víz is mehet tej helyett. Ez a része ami nem volt olyan jó mivel mustárt is tettem bele ami tök jó pecsenéyhez de nem annyira jól jött ki a végén. Mindegy csinálsz pácot és benne hagyod 1-2 napig a hűtőben.

Utána lecsorgatod a csíkokat és vagy rácson vagy ahogy én símán tepsiben beteszed a sütőbe.

A sütőt 60C fokra állítod (vagy a legalacsonyabbra amit tud) és ha tud légkeverést akkor had szóljon!
Néha kiszellőzteted belőle a párát elején gyakrabban később néha.
Eltarthat pár óráig érdemes óránként csekkelni hogy áll a jerky. Nem kell porszárazra kiszárítani mert nem tudod elrágni a jó állag kb rágógumi ahogy kiveszed a csomagból kemény de hajlik még.
A színe vagy sötét barna vagy sötét vörös.

Nakem 3 óra alatt megvolt, de lehet akár 8 is nyilván adagtól is függ.

Az eredmény egy finom snack (ha nem szúrtad el a fűszerezést) amit utazók elég rutinszerűen hordtak maguknál az őskor óta kb... Egy hétig tuti eláll mindenféle egyéb trükk nélkül szal egy hétvégés játékot röhögve kibír.

Érdemes kis adagot csinálni először amíg rájösz hogy finom.
avatar
Deman

Hozzászólások száma : 152
Registration date : 2009. Mar. 13.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Kaja

Témanyitás by Magitor on Vas. Nov. 20, 2011 6:47 pm

Nekem a jerky első és második körben is 12-14 órát volt cca a sütőben 75 fokon, cikra centiszer 3 centiszer 15 centis csíkok, légkeverésen, szárazsütéssel, páolás 2 nap, illetve én dehidratáltam egy pakkot 2 hónapik fagyóban -15 fokon, ott is tud száradni. Ehető volt Very Happy Ja igen és hátszínnel próbáltam és bélszínnel.
avatar
Magitor

Hozzászólások száma : 815
Age : 32
Tartózkodási hely : Debrecen, műhely, műhely.
Registration date : 2009. Jun. 23.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Kaja

Témanyitás by Erthandes on Csüt. Május 17, 2012 3:20 pm

Sziasztok!

Ha nem ide tartozik, vagy ha volt, akkor elnézést, egy hozzáértő tegye máshová. Lényeg:
Meghámoztam egy magyar kulacsot. Ha valaki még nem tette és kedve van hozzá, így néz ki:




Kicsit megviselt, de szerintem a sok karccal még jobban is néz ki, nem polírozunk meg stb Very Happy

Erthandes

Hozzászólások száma : 31
Age : 27
Tartózkodási hely : Budapest
Registration date : 2012. Mar. 22.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Kaja

Témanyitás by Denegra on Vas. Jún. 03, 2012 5:17 pm

Kenyér receptem nekem is van, gyakran készítek párom imádja. Meg íme még pár recept ami még jól jöhet:

KENYÉR (elkészítési idő kb 1 óra másfél):
kilóra most nem mondok hozzávalókat mert szemmértékre dolgozok.
Hozzávalók: liszt (én kb. fél kilót-kilót szoktam felhasználni de tetszőleges), egy kis só, cukor, egy bögrényi tej, élesztő, víz.
Elkészítés: langyosra melegítem a tejet belemorzsolok egy kockányi élesztőt és belerakok egy kiskanál cukrot. Fél órát hagyom állni, hogy felfusson, addig a lisztet egy lábosban összekeverem egy kis sóval és egy nagyon pici cukorral (a cukor elhanyagolható). Miután felfutott az élesztő hozzáöntöm a liszthez elkeverem és annyi vizet adok még hozzá, hogy kényelmesen begyúrhassam, laza tésztát kapjak. Fél órát hagyom állni, átgyúrom, majd újabb félórát hagyom pihenni. Az első átgyúrásnál begyújtom a sütőt, hogy előmelegedjen és kikenek egy tepsit margarinnal vagy zsírral (attól függ mi akad itthon). A 2. félóra leteltével beleöntöm a tepsibe a tésztát (aki akarja az cipó alakba is formázhatja) és berakom sülni. Időnként megszurkálom a tésztát egy villával ha a tészta már nem ragad akkor készen van, ilyenkor olyan kb. mint a lángos, de én addig sütöm amíg a teteje meg nem barnul héjnak mert párom úgy szereti. Smile

MÉZSÖR:
Hozzávalók: 1,5 kg méz, 10l víz, 25-50 dkg cukor, fűszerek (fahéj, szegfűszeg, vanilia vagy gyömbér /én citrom héjat is szoktam belereszelni/), 1 szelet piritós, 5dkg élesztő.
Elkészítés: Felforralom a vizet. A forrásban lévő bugyogó vízbe belerakom a mézet és a cukrot, és jól elkeverem. Elzárom a tüzet és befűzerezem. Amikor kézmelegre kihűlt a főzet megkenem az élesztővel a pirítóst és rárakom a tetejére úszni. 1-2 nap elteltével leveszem a piritóst, átszűröm a főzetet, majd hagyom még 4-5 napig állni. Másodjára is átszűröm a főzetet és palackozom. Éjszakára berakom a hűtőbe ahol megszénsavasodik és másnap reggel iható is. Very Happy
avatar
Denegra

Hozzászólások száma : 58
Age : 29
Tartózkodási hely : Budapest
Registration date : 2011. Feb. 08.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Kaja

Témanyitás by Denegra on Vas. Jún. 03, 2012 5:36 pm

CSALÁNSÖR (Ízre olyan mint a Jegermaister):
Hozzávalók: 1 nagy csokor friss csalánhajtás, 80g cukor, 3-6 liter víz, 2 púpozott evőkanál őrölt gyömbér, 2 evőkanál borkő (a patikában lehet venni), 30g élesztő.
Elkészítés: Forraljuk 20 percen át a csalánt és a gyömbért, majd tegyük bele a cukrot kevergetés közben. Hadjuk kihűlni a főzetet és adjuk hozzá a borkövet. Ha jól elkevertük benne hevítsük fel megint a főzetet de ne forrjon. Adjuk hozzá az élesztőt de ne kevergessük (vagy ismét a piritósos úsztatós módszer mint a mézsörnél).
Egy éjszakát hadjuk letakarva pihenni. Másnap fölözzük le a habot, keverjük meg. Kicsit később szűrjük le, palackozzuk és hadjuk még 2 napig állni.


Amit mindenki ismer de Larpon jól jöhet a bográcsba:
PAPRIKÁSKRUMPLI: 2-3 fej vöröshagymát üvegesre dísztelünk egy kis zsírban vagy olajban. Megpucoljuk a krumplit, feldaraboljuk, belerakjuk a megdísztelt hagymához felöntjük vízzel, hogy el lepje. pirospaprikával, sóval fűszerezzük.
Én nokedlit is szoktam hozzá csinálni, de elhanyagolható a szabadban: 1 tojáshoz szoktam adni olyan 20 dkg listet és annyi vizet, hogy nyúljon a tészta. Ezt forrásban lévő vízbe vagy egyenesen a már megfőtt de még tűzről le nem vett paprikáskrumpliba is lehet kanálal beleszaggatni.
avatar
Denegra

Hozzászólások száma : 58
Age : 29
Tartózkodási hely : Budapest
Registration date : 2011. Feb. 08.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Kaja

Témanyitás by Denegra on Vas. Jún. 03, 2012 5:46 pm

CIGÁNYPECSENYE:
Ezzel tűzrakós kirándulásokkor szoktam meglepni a barátaimat. Még otthon elő kell készülni hozzá:
Otthon feldaraboljuk a húst (tök mindegy h csirke, marha vagy disznó csak ne legyen benne csont). Csinálni szoktam hozzá egy pácot (majdnem ugyanazt amit Deman is ír fentebb): tejbe öntök egy kis vörösbort, török bele fokhagymát vagy nyomok bele fokhagymakrémet. Vagy egy másik még egyszerűbb pácot használok amit a boltban készen lehet venni: a sört XD
A pácot vagy a sört beleöntöm egy ételhordós dobozba, belerakom a húst, zacskóba rakom és magammal viszem a helyszínre. A pecsenyéhez kell még alma, paradicsom, krumpli (+amit még akarsz h rajta legyen) és alufólia.
Amikor megállunk táborozni előveszem ezeket, és felváltott sorrendben felszúrom a nyársra (természetesen az almát és a krumplit is feldarabolom) és vagy alufóliába csomagolom és berakom a forró parázsba sülni de alufólia nélkül is megsül csak akkor sokáig kell melette gubasztani.
avatar
Denegra

Hozzászólások száma : 58
Age : 29
Tartózkodási hely : Budapest
Registration date : 2011. Feb. 08.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Kaja

Témanyitás by Ajánlott tartalom


Ajánlott tartalom


Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.