Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

6 / 7 oldal Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Gem Kapocs on Szer. Júl. 06, 2011 2:12 pm

Normál méretű épület fala hány nm? Wink
Ebben most nem értünk egyet Homár, több helyen több célra építettem már fonott falat, némelyik lassan 7-8 éve áll úgy hogy partoldalt is támaszt (ez speciel mogyoróból készült). Ponyvával lefedve, szárazon tárolva gyakorlatilag korlátlan ideig felhasználaható marad, ponyva nélkül is évekig jó szabadban tárolva.
A meló részében van igazság, bár azért hozzátenneém 10-15 méteres térdig érő falakat apámmal anyaggyűjtéssel együtt fél napok alatt megraktunk más munka mellett.
Keretet építeni kicsit melósabb, de az sem tragikus, van olyan vesszőlapunk ami már 3. éve megvan, azt is talán ha egy délelőtt volt összerakni (cirka 6nm) két embernek. A terepépítésekbe ezt is bele lehet venni, aki éppen fáradt és nem akar/tud fát cipelni vagy ásni, az tudja ezt csinálni pihenő meló gyanánt.

A stukatúr két legnagyobb hátrányát leírtad te is, pénzbe kerül, minden egyes alkalommal szállítani kell és valakinél két alkalom között tárolni.
avatar
Gem Kapocs

Hozzászólások száma : 1928
Age : 30
Registration date : 2009. Mar. 09.

Felhasználó profiljának megtekintése http://mentalpenis.blogspot.com

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Lobster on Szer. Júl. 06, 2011 2:35 pm

- "Normál méretű épület" nem sok volt a játékon. Ráadásul ha jól sejtem nem az a cél, hogy 6 méter magasan full legyen vakolva minden épület, hanem hogy adjon egy falszerű jelleget a főbb részeknek. Ami gyakorlatilag még a kocsma esetén is letudható lenne két tekercsből.
- Amennyire emlékszem a terepen nagyon kevés volt a mogyoróvessző. Meg úgy kb bármilyen tartós favessző, és különösképpen az amit hullott ágként össze is gyűjthettünk volna. Szarból meg nem lehet várat építeni.
- Időtényező: tehát egy ember egy napi munkájából lehet csinálni egy 5-6 nm-es vesszőlapot (ami fele a stukának). Ennyi idő alatt már méretre vágok, és leások egy ugyanekkora cölöpfalat... Jah és visszakérdeznék: "Normál méretű épület fala hány nm?" Smile Ezzel a technológiával hány napi emberi munkát kéne beletenni csak a "falazásba"?
- Aki pedig nem tud/akar fát cipelni, az tud kapálni, tud gallyazni vagy éppen madzagolni amit kell.

Összegezve: rengeteg időt és energiát beleölni olyan megoldásokba amik szükségszerűen szedett-vedett kinézetűek szerintem kár lenne. Ettől nem fog városiasabbnak kinézni a terep, és pláne ennyi munkaóra árán hány NORMÁLIS cölöpfalat lehetne megcsinálni? Perpill a lehetőségeink kb a Micimackóból ismert Füles házára hajaznak, kivéve talán a már említett cölöpfalas részeket.
Stukából meg veszel 20Kért 50-70 méternyi "falat" ami duplán van fektetve. És még ha nem is tárolod hanem játék végén elégeted, akkor is átlagosan perfő 300 forintból évente megvan az épületek zömének a fal, de ha van legalább egy tbányai ember akinél lehet tárolni év közben akkor máris 100 ft/főre csökken a relatív költség.
Anno a Falkások is okosak voltak a CJ ügyében, amikor kitalálták hogy saját munkával építve milyen megtakarításokat lehetne csinálni. Aztán valahogy mégis ott kötöttek ki, hogy normálisabb dolgokhoz pénz is kell.

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Gem Kapocs on Szer. Júl. 06, 2011 2:51 pm

Vessző: Akác viszont emlékeim szerint van jelentős mennyiségben. Ugyanúgy tökéletesen megfelel, nincs vele többlet meló más vesszőhöz képest és még a terület tulaja is örül ha szabadul tőle általában.
Idő: Mint említettem volt ezeket nem főállásban rakosgattuk össze hanem jó akkor most kivágtuk a diót, üljünk le fűzzűnk egy kicsit, fél óra múlva felástuk a veteményeseket, fűzzünk még egy kicsit módszerrel. Konkrétabb időtartamot nem akarok írni mert hülyeséget nem akarok mondani, pontosan pedig nem mértük és nem is emlékszem.
Gallyazás madzagolás valid, viszont ne haragudj de látszik hogy te sem sokat dolgozol kertben Very Happy - no offense - (aka: a kapálás nem egy kifejezetten pihentető munka ha rendesen csinálod, egyébként meg nincs értelme)
Végeredmény: Akkor lesz szedett vedett ha szarsz rá. Ugyanannyi időbe tellik jót és szart csinálni, csak minimális odafigyelés kérdése. Mondjuk ha 4-5 óra alatt komolyabb mennyiségű cölöpfalat leraksz úgy, hogy a cölöpöket is vágni-gallyazni kell hozzá akkor respect, de azért ezt nem tartom valószínűnek Wink
Anyagiak: Azt a 300 forintot el lehet költeni millió minden másra, szerintem ezt szervezőként talán még nálam jobban is tudod.
Tárolás: Azért 50-70 (pontosabban 100-140) méter stukát már nem olyan egyszerű tárolni, meg talán az illető Tbányait is meg kéne kérdezni a dologról. És akárhogy nézem, még ha a tárolás meg is van oldva, a fonott "fal" még mindig lényegesen tartósabb, részemről pedig inkább fektetek egyszer valamibe nagyobb munkát minthogy évente költsek rá. Plusz abba ha bele is esik valaki nem fog szétszakadni.
falkások emg fingom nincs mit csináltak CJ ügyében Very Happy

Megj.: Mivel gyakorlatilag már most is csak fingot szeletelünk szerintem felesleges ez a vita, egyetérteni nemigen fogunk, te nemigen fogsz tudni meggyőzni engem mint ahogyan én sem téged. Ez meg nem is feltétlen baj, ha mind egyformák lennénk kurva unalmas lenne az élet Very Happy Osztán mindenki eldönti hogy neki mi a szimpatikus és miért.
avatar
Gem Kapocs

Hozzászólások száma : 1928
Age : 30
Registration date : 2009. Mar. 09.

Felhasználó profiljának megtekintése http://mentalpenis.blogspot.com

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Iffar on Szer. Júl. 06, 2011 3:01 pm

Ööö... egy normál méretű fal hol 6méter?... Egy emelet beltere kb 3m, ami egy larpos háznál szerintem nyugodtan 2-re csökkenthető, úgyis könnyedén lehet állni benne (és ugye ettől lesz épület hatású belülről).

A kocsma külső felszíne azért több volt szerintem 20nm-nél... vagy most egy réteggel számolunk?

Amúgy mitől lesz egy fonott fal rendezetlenebb mint az ilyen nád borítású? Szerintem még jobban is néz ki.

Időt és energiát beleölni Vs pénzt beleölni. Mindenkinek más a prioritása. Én pl szívesebben szenvedek valaminek a létrehozásán, minthogy költsek rá. (persze van hogy jobban járnék az utóbbival)

Amúgy bocs, hogy csak így belepofázok Very Happy
avatar
Iffar

Hozzászólások száma : 132
Age : 33
Registration date : 2010. Dec. 15.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Lobster on Szer. Júl. 06, 2011 3:10 pm

Vessző: Speciel én elég sokat szenvedtem már akácvesszők letüskézésével. Meg nem is láttam olyan sok akácot, de nem is néztem körül minden sarokban...

Idő: ok, akkor nincs adat róla. Máskor ne hivatkozz olyanra amire nem is emlékszel, mert félrevezető. De legyen, adjuk ki a missiont egy-két embernek, oszt meglássuk átlag mennyi idő alatt csinálnak meg 5-6 nm vesszőfalat. Lesz még larp idén azon a terepen, valaki aki ennyire hisz ebben a projectben vállaljon vesszőfalkészítő karaktert, és máris kiderül az igazság.
Jah, egy nap alatt meglesz az 5 nm cölöpfal, nem 4-5 óráról volt szó eredetileg.

Kapálás: terepépítéskor amikor kimentünk, és szarul voltam és a szteroidoktól ezer volt a vérnyomásom (és fél éve csak romlik az amúgy sem fényes fizikai kondícióm), akkor is tudtam kapálni amennyire amennyire kellett. Aki pedig még ennyit sem képes fizikai munkát végezni, az vagy lusta vagy másra is alkalmatlan.
Mert itt NEM KERTBEN kapálunk, hanem csak járhatóvá tesszük a terepet, annyira hogy a játékon már könnyebb legyen kijárni a megfelelő utakat. Bár gondolom ezt te is tudod, csak kellett valami enyhén kioktató hasonlat a "városi ficsúrnak". És igen, törtem már kukoricát is, vagy volt hogy több hektár búzát idegeneltem napokig.

Anyagiak: igen, el lehet költeni másra is. A kérdés, hogy mi a fontosabb, több bizbasz vagy normálisabb környezet?

Tárolás: ez a stukamennyiség pontosan egy kombi csomagtartóját jelenti. Ha van valakinek egy fészere vagy hasonló akkor elfér, ha nincs akkor meg uis mindegy mekkora.

Iffar: "Ööö... egy normál méretű fal hol 6méter?"
Te miről beszélsz? Ennyire nem volt érthető hogy NEM 6méter?

"A kocsma külső felszíne azért több volt szerintem 20nm-nél... vagy most egy réteggel számolunk?"
Nem egy réteg, csak a lényeges részek. Profibb helyeken a tervezési folyamatok kalkulálnak a munka / pénz és a megtérülés arányával. Egy domboldal felé néző falat felesleges drága pénzért vagy munkával csinosítani amíg a lényeges részekre is mehetne ugyanez az erőforrás.

"Amúgy mitől lesz egy fonott fal rendezetlenebb mint az ilyen nád borítású?"
Senki nem mondta hogy rendezetlenebb lesz. Csak hogy szedett-vedett. A nádfal szintúgy az, csak azt 5 perc megcsinálni nem 5 óra.

"Időt és energiát beleölni Vs pénzt beleölni. Mindenkinek más a prioritása. Én pl szívesebben szenvedek valaminek a létrehozásán, minthogy költsek rá."
Ofkórz, akinek rengeteg a szabadideje/szabadsága az könnyen dobálózik az órákkal és napokkal. A kérdésem viszont az, a 60+ játékosból hányan fizettek regisztrációs díjat és hányan mentek ki játék előtt építkezni. Majd megkérdezem Kildart, de szerintem az arányok alapján kevesebb a szabadidő illetve tekintve hogy kevés a tbányai játékos az építkezés IS PÉNZBE kerül a legtöbbünknek. Nekem pl két tekercs stukatúr volt az hogy felutaztam, és vszeg mások is vannak vele hasonlóan...

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Sonir Norend on Szer. Júl. 06, 2011 3:13 pm

azért az a 2 méter belmagasság inkább legyen 2,2. Luminás fogadóba is folyton beverem a fejem...

btw a vessző témához: van olyan cucc amiről így lelootolhatjuk a vesszőket a közelben és ashi nem rúgja szét érte a seggünk?
avatar
Sonir Norend

Hozzászólások száma : 1629
Tartózkodási hely : karakósszörcsögpuszta
Registration date : 2008. Aug. 29.

Felhasználó profiljának megtekintése http://www.internetisseriousbusiness.on.nimp.org/

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Lobster on Szer. Júl. 06, 2011 3:19 pm

Sonir Norend írta:azért az a 2 méter belmagasság inkább legyen 2,2. Luminás fogadóba is folyton beverem a fejem...

btw a vessző témához: van olyan cucc amiről így lelootolhatjuk a vesszőket a közelben és ashi nem rúgja szét érte a seggünk?
Úgy tudom az akác pl tájidegen fajta ergo vágható, de ezt majd Ashi pontosítja.
A belmagasság és a fal borítás nem uaz, mivel a Nirwa féle koncept szerint van egy szemöldökfa vagy kereszttartó, ami kiadja az uccsó 15-20 centit.

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Gem Kapocs on Szer. Júl. 06, 2011 3:30 pm

Szerintem most rossz hangulatban vagy és direkt kötekedsz Very Happy
Akác tövisezés: van benne rutinom, különben nem mondanám hogy meg lehet csinálni.
idő: Azért mondtam a fél napot két emberre, mert ennyi alatt BIZTOSAN meg lehet csinálni 6nm-t a keretes verzióból. Nem jelenti hogy ennél kevesebb alatt nem lehet, inkább mondok többet és legyen kevesebb valójában mint fordítva. Plusz eleve délelőttökről/délutánokról/fél napokról beszéltem ami az én értelmezésemben 4-5 óra. (Megjegyzem vesszőfonó karakterrel nagyon nem mondtál hülyeséget, HA lejutok tbányai terepre larpra akkor lefoglalom magam vele Very Happy )
Kapa: Nem kellett semmilyen enyhén kioktató hasonlat, csak elég sűrűn tapasztalom hogy ha az ember ás vagy cipekedik, aka megterhelőbb munkát végez egykét órán keresztül, főleg ha esetleg hajolni is sokat kell hozzá, utána kuuurvára nem lesz kedve kapálni, ha mégis nekiáll baromira nem lesz effektív, akkor sem ha nem rögözni kell csak a föld tetejét felszedni, ami gazos, nem karbantartott területen még viccesebb. tehát a kapálást semmiképpen nem sorolnám a pihenő munkák közé.
Tárolás: Ha van hely az tökjó, én elhiszem hogy egy kombi csomagtartója és fészerben elfér, de ha nincs fészer továbbra sem látom kifizetődőnek évi 20ezer forintot költeni egy erősen amortizálódó (tárolási lehetőség nélkül évente cserélendő) cuccra.

Még mindig fenntartom hogy a pénz+eldobahatóság kombó nem veri a munka+tartósságot, de ez az én véleményem, mint ahogyan az is hogy olyan dolgon vitázni amiben egyszerűen eltér a véleményünk/értékrendünk teljesen felesleges.

Méterekkel szerintem félreértettétek/tük egymást, én négyzetméterekről beszélek (kivéve persze a 100-140 méter stukatúrt), szerintem Homár is arról beszélt.

Vághatónak minden területen az vágható a terület kezelőjének jóváhagyásával amit a terület kezelőjének a terület tulaja megengedett. Állami területen az akác behurcolt faj, tehát káros az ökoszisztémára és irtandó bálványfával egyetemben (ezért is jók azok a terepek ahol ezekből sok van)
avatar
Gem Kapocs

Hozzászólások száma : 1928
Age : 30
Registration date : 2009. Mar. 09.

Felhasználó profiljának megtekintése http://mentalpenis.blogspot.com

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Sonir Norend on Szer. Júl. 06, 2011 3:41 pm

jahm, gödi erdőben van egy rakat bálványfa azokból anno kurva jó dolgokat tudtunk csinálni. Ezért mondtam hogy milyen szerencsés véletlen lenne ha valahogy megtelepülnének a bálványfák a tatabányai terep közelében
avatar
Sonir Norend

Hozzászólások száma : 1629
Tartózkodási hely : karakósszörcsögpuszta
Registration date : 2008. Aug. 29.

Felhasználó profiljának megtekintése http://www.internetisseriousbusiness.on.nimp.org/

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Lobster on Szer. Júl. 06, 2011 4:48 pm

Nemvok rossz hangulatban csak kevés az időm, ezért nincs időm a polite fogalmazásra.
Vesszőfonó karaktert szívesen látnék, ez a kellemest a hasznossal tipikus példája lehetne Very Happy Általában pont azért is javaslom a munkák inesítését, mert két legyet üthetünk vele egy csapásra. Csak jól meg kell szervezni, ami nem mindig sikerül.

"Még mindig fenntartom hogy a pénz+eldobahatóság kombó nem veri a munka+tartósságot, de ez az én véleményem, mint ahogyan az is hogy olyan dolgon vitázni amiben egyszerűen eltér a véleményünk/értékrendünk teljesen felesleges."
Ez nem értékrendi kérdés, hanem lehetőségtechnikai. Amíg kevesebben jönnek ki X munkaórát elszöszölni a tereppel és többen hajlandóak regdíjat fizetni, addig ez simán statisztikai kérdés. Szerintem is jobb a tartós cucc, az élet minden területén erre törekszem magam is. De a tartós cuccokat IS kell valahogy tárolni, különben amortizálódnak, ellopódnak...stb.
Más aspektusból nézve: Nem tudom ki mennyiből tudja kihozni a tatabányára felutazást, ottlétet és kajálást, de nekem minden alkalom sacc 20-30 nm stukafallal ér fel. Amíg nem tudok ugyanekkora felületet lefedni az ottani munkámmal, addig egyszerűen nem megérős a dolog. Ráadásul ha még sikerülne is ekkora vesszőfalat építeni, akkor is elbuktam azt az időt, amit erre fordítottam, és mondjuk kapálhattam volna, vagy kötözni vagy fát hordani, vagy ásni, vagy cölöpöt gyártani...stb. Számomra ez egyszerű józan belátás kérdése. Nyilván aki ingyé utazik oda, és/vagy sok a szabadideje annak mások lesznek a lehetőségei.

A fenti példában még az is szempont számomra, hogy a stukatúr az ad egy kicsit "egyenszerűbb" látványt a homemade megoldások zömével ellentétben. Bár larperszívet melengetően jó a terep és az épületek, de objektív szemmel nézve még mindig csak egy csövesek által összehordott fahalomnak tűnik a legtöbb épület. Nemhogy hercegi lakhelynek de szolgaszállásnak sem néznek ki, és jó eséllyel ebben az évtizedben nem is nagyon fogunk olyan épületeket produkálni amelyek hasonlíthatnak a valódihoz. Nádból már legalább láttam kerítést meg tetőt, ezért tartom egy halovány fokkal hitelesebbnek, mint a jelenlegi állapotokat.

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Iffar on Szer. Júl. 06, 2011 5:28 pm

Lobster írta: "Normál méretű épület" nem sok volt a játékon. Ráadásul ha jól sejtem nem az a cél, hogy 6 méter magasan full legyen vakolva minden épület, hanem hogy adjon egy falszerű jelleget a főbb részeknek.
Lobster írta:
Iffar: "Ööö... egy normál méretű fal hol 6méter?"
Te miről beszélsz? Ennyire nem volt érthető hogy NEM 6méter?
Hát nem tudom... az első két mondatod alapján, az jön le, hogy egy normál méretű épület 6m magas falakból áll... Szóval nem is értem a későbbi felháborodásodat, a kérdésemmel kapcsolatban...

Lobster írta:
Bár larperszívet melengetően jó a terep és az épületek, de objektív szemmel nézve még mindig csak egy csövesek által összehordott fahalomnak tűnik a legtöbb épület...
Ez kicsit erősre sikeredett, én nem voltam ott az építő táborban, de gyanítom, hogy azért közös érdemetek az épületek felhúzása... innentől kezdve szerintem az ilyen fogalmazás kerülendő, akár kevés az időd, akár nem. Mert ezzel a többiek munkáját is negatívan minősíted. Én legalábbis nem örülnék az ilyen és hasonló megjegyzéseknek.
avatar
Iffar

Hozzászólások száma : 132
Age : 33
Registration date : 2010. Dec. 15.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Lobster on Szer. Júl. 06, 2011 6:49 pm

"ha jól sejtem nem az a cél, hogy 6 méter magasan full legyen vakolva minden épület"
Hát nem tudom... az első két mondatod alapján, az jön le, hogy egy normál méretű épület 6m magas falakból áll...

Szerintem ha valami NEM cél, akkor az tagadás. De végülis mindegy, ha ezt ennyire félre lehet érteni akkor asszem nem érződött az irónia. Legközelebb 100 métert írok, hátha az már eléri a cinizmusküszöböt Very Happy
Bár larperszívet melengetően jó a terep és az épületek, de objektív szemmel nézve még mindig csak egy csövesek által összehordott fahalomnak tűnik a legtöbb épület...
Ez kicsit erősre sikeredett, én nem voltam ott az építő táborban, de gyanítom, hogy azért közös érdemetek az épületek felhúzása... innentől kezdve szerintem az ilyen fogalmazás kerülendő, akár kevés az időd, akár nem. Mert ezzel a többiek munkáját is negatívan minősíted.

Az igazság néha fáj. Főleg olyankor, amikor rajtunk kívülálló okokból nem tudunk olyat építeni amilyet szeretnénk. Mert hiába a lelkesedés, és hiába a munkakedv, a pénz nagy úr. És ezért lesz EZ ami elkészül és nem pedig ILYEN

A rideg való az, hogy a tbányai terep az nagyon pöpec a britszász jellegű játékokhoz de nagyon fájóan mutat rá a korlátozott lehetőségeinkre egy "civilizált közeg" modellezésekor. Az pedig a sors fintora, hogy kevésbé lenne a dolog szemet szúró ha a karakterek, a felszerelések és a ruhák nem mentek volna át ilyen minőségi fejlődésen az elmúlt néhány évben. Mert ezekben már simán megközelítettük (néhol meg is haladtuk) a sokmilliós szuperjátékok szintjét, de az épületeknél sajna kevés erre az esélyünk perpill. Így viszont nézhetjük ahogy a gyönyörű nemeskiasszonyok koszos deszkákon kuporognak egy hatalmas farakás közepén, miközben a herceg egy fatuskón csücsülve ül törvényt és mindezt persze a város másik csücskéből is látni lehet a keszekusza faágak "sűrűjén" keresztül.

Mindezt mondom amellett, hogy a munkáért maximális respect azoknak akik csinálták, de ettől még amit mondtam ahhoz tartom magam. Aki pedig a tényeken meg tud sértődni... nos annak még kell pár év hogy megértse miről is beszélek Very Happy

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Iffar on Szer. Júl. 06, 2011 7:39 pm

Feltételezem ez is irónia volt... Mert pl akár az ILYEN is jó kiindulási alap erdőben való építkezésre...

Miért kéne egy ~60 fős játéknál, az épületeknek befogadni 200 főt...

Egyébként hogy ne csak az irónia beszéljen belőlem. Én igazából nem is tudnám elképzelni Demgardot ilyesmi házakkal... de talán semmilyen larpot. Elveszne a romantikája. Very Happy (bár lehet én vagyok még túl fiatal Razz)
avatar
Iffar

Hozzászólások száma : 132
Age : 33
Registration date : 2010. Dec. 15.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Lobster on Szer. Júl. 06, 2011 7:55 pm

Amit linkeltem, az valóban erdei közegben lett felépítve larperek által egy szerepjátékhoz. Volt pénzük hozzá.
Amit te posztoltál azt viszont nehezen hiszem hogy egy marék szerepjátékos fiatal meg tudná építeni.
Egyébként nem a 200 fős létszám a lényeg, hanem az épület jellege. Az ott egy ház volt, ezek itt meg farakások. Ott volt fedél a fejed fölött, és be lehetett bútorozni normálisan. Ott nem kellett senkinek felállnia az ülődeszkáról ha 4nél többen akartak a herceg színe elé járulni. Ott lehetett normális méretű asztalról enni.... Ezek a különbségek pedig vitathatatlanok.

Nem tudom hogy a romantika e a legjobb szó arra, hogy kis hazánkban nincs arra pénz, hogy akárcsak néhány viskót összetákoljunk, én inkább azt mondanám, ez szegénység. Én simán el tudnám képzelni, hogy normálisabb közegben lehessen játszani, anno a vampire liveokon is nagyon jól eljátszottunk teljesen civilizált közegben és jó volt bizony. Jó volt látni a szép ruhás lányokat a bálteremben, jó volt hallani az élőzenét normális akusztikával és jó érzés volt "nemesként" olyan helyen mászkálni ahol üvegpohárból ittuk a pincérek által felszolgált italt, és nem kellett amiatt aggódni hogy valamelyik ösvényen elszakad a selyemlamé köpenyem.

Nem hiszem hogy "túl fiatal" lennél, de azt nem tudom játszottál e már liveot civilizált közegben. Ha nem, akkor valóban nehezen találunk közös szempontot e kérdésben. Az én álmom mindenesetre most is, és még sokáig egy valódi falu legalább és minimum egy normális cölöpvár lenne. Olyan hely, ahol nem kéne éjjelre hálózsákba meg sátorba menni az out zónába azoknak sem, akik nem trú egypokróccalatűzmellettkibírom emberek, hanem lefekhetnének az épületben (ha csak egy szalmazsákra is de fedett helyen).
Persze ízlések és pofonok.

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Iffar on Szer. Júl. 06, 2011 8:18 pm

Játszottam civilizált közegben.
Érdekes álom, annál is inkább mert nekem is van egy ilyen olyan 3-4 éve. Very Happy Mondjuk én mint "idealista szervező" (Razz megbarátkoztam a címmel, és rájöttem, valóban illik rám Very Happy) ezt nem álomnak nevezem, hanem életcélnak.

Egyébként megértelek, igazából alapvetően a buboréksátrakat én se szívlelem. Ezért is kezdtem el próbálkozni tábori felszerelés létrehozásával. Az tábori ágy elég jól bevált volna, ha nem 1 nap alatt csinálom meg, hanem korábban eszembe jut foglalkozni vele. Smile Az a alig 20 perc amíg feküdtem benne viszont baromi jó érzés volt! A kötélágyat csak ajánlani tudom, mert marha kényelmes Smile

Visszatérve az épületekre. Mi lenne ha egy kicsit máshonnan közelítenénk meg a témát? Ha nem építkezésre fordítanánk hangsúlyt, hanem a táborozásra.
Egy rendes tábori sátor, körpavilon...stb, megad majdnem mindent amit írtál.
Nem kell bujkálnod a buboréksátorba, ágyon aludhatsz, kényelmesen elférsz, nem ázol meg...stb.

A jelmezek már jó minőségűek, lehet hogy most a táborozási eszközökre kéne hangsúlyt fordítani?
Ráadásul az ilyen sátrak némileg jobban adnak épületjelleget mint a bubik. Ki fizesse ezt? mindenki magának, ahogy a jelmezt is.

Érdekességképpen megjegyzem, hogy az ágy amit levittünk kemény 2000,- ba és 1 napi munkába telt. El tört, de a csak azért, mert az egyik léc vetemedésgátlás miatt gyenge volt.
avatar
Iffar

Hozzászólások száma : 132
Age : 33
Registration date : 2010. Dec. 15.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Lobster on Szer. Júl. 06, 2011 8:36 pm

Az "álmok" és "életcélok" szerintem a legtöbbünknél bírnak némi átfedéssel, függetlenül hogy 3-4 vée, vagy egy évtizede élnek bennünk... Smile Mindenesetre ha nyerek a lottón, akkor tutti belevágok egy ilyesmibe (kár hogy nem lottózok...)

Igazából az "épületek" azok nem igazán lesznek jók jelen körülményeink között. Én pl emiatt is mondtam azt, hogy nem akarunk "házat" csak egy kis telket a kereskedő állomásnak.
Speciel a legjobb megoldást eddig Luminán láttam, ami viszont kifejezetten nem egy olcsó móka volt (a fogadó sátras megoldása). Az már belefér az elképzeléseimbe, viszont ahhoz elég komoly anyagi befektetés és logisztikai szervezés kellene, ami megintcsak nem áll rendelkezésre.

Bár számomra a megoldás inkább abban keresendő, hogy eleve a játékot tervezni olyanra, amilyen lehetőségeink vannak. Tehát ne akarjunk oda nemesi házakat szimulálni ahol nincs a megjelenítésre mód. Vagy mint a CJ korai koncepciójánál, sokkilométeres távokként akarták modellezni a 100-200 méteres erdei ösvényeket... stbstb.

_________________
Lobster / Homár
avatar
Lobster

Hozzászólások száma : 1221
Age : 40
Registration date : 2008. Feb. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by belzee on Szer. Júl. 06, 2011 8:37 pm

nádkunyhó,
fűkunyhó
élő vesszőből
venyigéből
van ahol kombinálták is ezeket
van aki csak építget mégis szép
van aki viszont túl alaposan tervez
mindenki az álmait éli meg
építeni nem a mulandóságnak szoktak
építkezni mindenki magának építkezik
ez pl vászonból és avarból van
de a realitás egyenlőre ez
ritka de most Ashi-.val kell egyetértenem, építkezni komolyan csak magán területre érdemes, minden más lehet több mint a karó+szalaggal jelölt épületek, de szebb (trúbb) NEM!

ja, hogy mekkora befektetés ez?

Óriási!
kell még egy sötét-lelkű szervező aki beszedi a következő 3 év nyári játékainak nevezési díját, (átlag 2 játék 20 fővel)= 120 nevezési díj
ebből logisztika után ráver a játékosokra +1000 forintot, és hagyja, hogy néhány játékos bálványfát telepítsen, mások meg gödröt ássanak és befedjék, megint mások paticsot építsenek...
persze ez nem egyszerű, mert akkor három évre oda vannak szokatva és ez kényszerű kapcsolat, nem lehet hazazavarni, inkább ne is játszunk el a gondolattal (vagy mégis?)


_________________
Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat. Albert Einstein
"Soha ne becsüld alá a hatalmát egy nagy csoport hülyének."
Ismeretlen
"Nem tudom, mi a siker titka, de a kudarcé az, ha mindenkinek a kívánságát akarod teljesíteni."
Bill Cosby
avatar
belzee

Hozzászólások száma : 301
Age : 44
Tartózkodási hely : InTrioPolis
Registration date : 2010. Jan. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Iffar on Szer. Júl. 06, 2011 8:49 pm

...

Amúgy én ilyenre gondoltam: Egyik, két-gyík
Illetve, egy pénztárca kímélő, nem annyira szép, de legalább ötletes és működő megoldás: ez (kiszuperált buborék sátrak vásznát használta fel)
avatar
Iffar

Hozzászólások száma : 132
Age : 33
Registration date : 2010. Dec. 15.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by belzee on Szer. Júl. 06, 2011 9:06 pm

igen ezek jó megoldások a jelenlegi helyzetre!

_________________
Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat. Albert Einstein
"Soha ne becsüld alá a hatalmát egy nagy csoport hülyének."
Ismeretlen
"Nem tudom, mi a siker titka, de a kudarcé az, ha mindenkinek a kívánságát akarod teljesíteni."
Bill Cosby
avatar
belzee

Hozzászólások száma : 301
Age : 44
Tartózkodási hely : InTrioPolis
Registration date : 2010. Jan. 28.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by MagicHorse on Szer. Júl. 06, 2011 9:12 pm

Ezekből az "Egyik" már a kifejezetten nem olcsó kategóriát kezdi súrolni.
Amúgy mind építés ügyileg, mind maguknak a játék épületeinek kérdésében Lobsterrel értek egyet.

Amúgy sem a sátras vonalat kell erőltetni. Nekünk DK-n, most a zsoldos táborban oké volt, mivel egy táborról volt szó. De ha települést, ne adj ég várost akarunk megjeleníteni, akkor a képzelt falnál azért valamivel több kellene.
avatar
MagicHorse

Hozzászólások száma : 102
Age : 37
Tartózkodási hely : Budapest XIX.
Registration date : 2011. Jun. 03.

Felhasználó profiljának megtekintése http://www.mathiasrex.hu

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Ashi Valkoinen on Szer. Júl. 06, 2011 10:18 pm

Belzee, a fele pénzem megvan rá.

A jelenlegi erdőterület kb. 3 hektár, viszont gazdasági/ökológiai szempontból elég értéktelen. Nem üzemtervezett erdő, korábbi anyagbányák gödrein alakult ki teljesen magától. Azért gondolkodom a vásárláson, mert:

A: kurvára közel van.
B: kurvára nem ország másik vége, talán Debrecenből igen, de BP-ről nagyon jó az elérhetősége
C: civilizációtól távol és mégis közel van
D: komolyabb épületek felhúzására is lenne lehetőség.

Egyébként Homárral értek egyet, a jelenlegi épületek és tábor sokkal inkább falusi / vadbarbár / kora középkor játékoknak felelnek meg, mintsem Zagrozának. Sok munka volt benne, de ez még mindig csak a kezdet.

A nád/vessző vitában Gem véleménye jobban tetszik, inkább dolgozom, mert nekem még van időm, mintsem pénzt költsek, ami jó eséllyel amúgy is erdőre fogok elkölteni. Mindenesetre a környéken körülnézek, mert a mostani terep több, mint 100 tulajjal rendelkezik (osztatlan telek), és ha csak egy nem akarja eladni, akkor pá ötlet. Viszont továbbhaladva Tata felé további hasonló völgyecskék vannak.

Akác van, a felfelé vezető gyalogút mellett irdatlan mennyiségben tenyészik, viszont bár Sonir ötlete tetszik, mégsem ajánlom bárki számára is bálványfák ültetését...

Egyelőre igyekszem puhatolózni és körülnézni, hála pár geofizikus ösztöndíjnak, lesz lehetőségem némi kiköltekezésre, és ha nem is larp terepnek lenne, de inkább földet vásárolnék most...

_________________

BrickShelf Galériám
avatar
Ashi Valkoinen

Hozzászólások száma : 2254
Age : 30
Tartózkodási hely : Gerecse, Tatabánya, vonat, Budapest
Registration date : 2008. Mar. 16.

Felhasználó profiljának megtekintése http://ashi.web.elte.hu/

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Gem Kapocs on Szer. Júl. 06, 2011 10:27 pm

A fentieket összegezve a kör bezárul, amíg nincs állandó SAJÁT terep addig felesleges maradandó dolgok építésébe fogni.
avatar
Gem Kapocs

Hozzászólások száma : 1928
Age : 30
Registration date : 2009. Mar. 09.

Felhasználó profiljának megtekintése http://mentalpenis.blogspot.com

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by MagicHorse on Csüt. Júl. 07, 2011 6:38 am

Egyébiránt egyáltalán nem volna baj szerintem, ha egy larp helyszín építésekor párhuzamosan több módszer is megvalósulna ki-ki ideje, lehetősége szerint. Így az épületek sem egy kaptafára készülnének és lenne egy kis változatosság.
avatar
MagicHorse

Hozzászólások száma : 102
Age : 37
Tartózkodási hely : Budapest XIX.
Registration date : 2011. Jun. 03.

Felhasználó profiljának megtekintése http://www.mathiasrex.hu

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Gem Kapocs on Csüt. Júl. 07, 2011 12:49 pm

Ashi Valkoinen írta:A nád/vessző vitában Gem véleménye jobban tetszik, inkább dolgozom, mert nekem még van időm, mintsem pénzt költsek, ami jó eséllyel amúgy is erdőre fogok elkölteni.
Hozzáteszem hogy saját terület esetén ez sokszorosan kifizetődő dolog, mert természetesen a természetvédelmi szempontokat figyelembe véve ha tiéd a terület, azt építesz-bontasz-irtasz-vágsz ki amit akarsz (persze védett fajokon kívül). Így pl tetszés szerinti mennyiségű és milyenségű fa vágható ki akár helyteremtés, akár alapanyagszerzés, akár mindkettő céljából.
Persze a saját területen senki sem fog belepofázni abba sem, ha pl a Belzee által linkelt süllyesztett, vásznas placcokat húzunk fel. Hőtechnikailag fasza, ha okosan van megépítve időjárásállló (özönvíz és egyéb extrém példák persze kivételek), 4-5 ember egy max két nap alatt fel tud húzni egy ilyet. Rákölteni nem feltétlenül szükségszerű, csak a vásznat/ponyvát kell beszerezni, amiből pedig lehet hogy lesz lehetőségem ipari szinten hulladéknak minősülő mennyiségeket bugázni (munkaruha gyár gyakorlatilag ingyé hajigálja ami náluk "hulladék", ez adott esetben jelenthet 80-100m vásznat is ha 3-4 szál teljes hosszban durván meg van futva, fektetési és egyéb technológiai hulladékok is szoktak lenni relatív sűrűn ilyen 2-3 méterek, nyilván nem ingyen adják, de a méterárus 1000-1200 forintos méter ár helyett 3-4-5-600-as méter árral). Az ilyeneket aztán már csinosítani javítani lehet ahogy az idő és a pénz engedi, pl a belsőt érdemes pácolt fával körbeburkolni, esetleg hajópadlót lerakni.
De sajnos ennyire a területet megbolygató dolgokat az ember csak a saját területére építhet minden probléma nélkül, akármennyire jók is.
avatar
Gem Kapocs

Hozzászólások száma : 1928
Age : 30
Registration date : 2009. Mar. 09.

Felhasználó profiljának megtekintése http://mentalpenis.blogspot.com

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Nirwastir on Csüt. Júl. 07, 2011 5:20 pm

Az akác szúr.

Egyébként a keretes dologgal teljesen egyetértek, baromi jók lennének a fal kinézetű, cserélhető/mozgatható falak. Még variálni is lehetne velük, például egymáshoz közeli cölöpöket úgy lehetne összekötni, hogy egy nagy vagy többi kisebb épület jöjjön ki stb.

Szerintem be kéne próbálni, na Very Happy
avatar
Nirwastir

Hozzászólások száma : 327
Age : 27
Tartózkodási hely : Budapest
Registration date : 2008. May. 03.

Felhasználó profiljának megtekintése http://zgraph.casthaste.net

Vissza az elejére Go down

Re: Épületek, helyszínek, táborkép és életmód

Témanyitás by Ajánlott tartalom


Ajánlott tartalom


Vissza az elejére Go down

6 / 7 oldal Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Vissza az elejére

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.