Fegyverek - a virslitől a latexig
+26
Cyrrian
Dorten
Nirwastir
Denegra
Morwina
Felanos
Iffar
Pangloss
Ahriman
Deman
Mordor
Magitor
Eglar
Augur
belzee
Andrew
Lobster
Tani
Lorin
Damien-Maelstrom
Árnybíró
Gem Kapocs
Spectre
Ashi Valkoinen
Sonir Norend
Kildar
30 posters
11 / 29 oldal
11 / 29 oldal • 1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 20 ... 29
Re: Fegyverek - a virslitől a latexig
Eldöntöttem, hogy az íjkar mindenképpen fém(rugóacél) lesz. Éppen azt próbálgatom, hogy milyen vastag anyagból legyen...Árnybíró írta:Azt írják, hogy az íj ereje 25 fontnál erősebb nem lehet.
De... akkor 25, 26, vagy 30 font??? Ugyanis 30, 26-os LARP íj is kapható...
Én nem tudom jobban felhúzni a számszert, mint ahol a dió van. Ezért nem szeretném, 25-fontosra megcsinálni, utána meg kiderül, hogy 30 is lehetne...
Mordor- Hozzászólások száma : 113
Registration date : 2010. Jun. 25.
Mordor írta:
Én nem tudom jobban felhúzni a számszert, mint ahol a dió van. Ezért nem szeretném, 25-fontosra megcsinálni, utána meg kiderül, hogy 30 is lehetne...
Mert tényleg nem halál mindegy
Spectre- Hozzászólások száma : 468
Registration date : 2009. Mar. 14.
Kicsit olyasmi ez mint az fps téma airsoftban, mindenhol más a megengedett. Mifelénk a 25 elterjedt, de lehet, hogy van ahol belefér a 30 is - az meg egy dolog, hogy kapható 30 fontos LARP íj is, ahogy kapható gyárilag 2J-s cokettős AS pisztoly is.
Rendicsek, 40×1,5 mm-es(ami éppen volt otthon) rugóacél egész jól hajlik 25 fontnak megfelelő liter víz tömege alatt. Minimális maradék hajlattal vissza is tér eredeti alakjába.
Nyilak végét először szivacsozott pezsgődugóból képzeltem el, de aztán eszembe jutott, hogy jobb lenne, ha a "kemény" belső rész is nagyobb lenne a szemgödör méreténél.
Üvegszálas lapot kellene műgyantával a nyíl végére ragasztani( akkorát, mint egy síbot vége, ami nyilán hasonló okokból akkora.)
Utána kipárnázni, főleg elöl aerodinamikusabbra...
Nyilak végét először szivacsozott pezsgődugóból képzeltem el, de aztán eszembe jutott, hogy jobb lenne, ha a "kemény" belső rész is nagyobb lenne a szemgödör méreténél.
Üvegszálas lapot kellene műgyantával a nyíl végére ragasztani( akkorát, mint egy síbot vége, ami nyilán hasonló okokból akkora.)
Utána kipárnázni, főleg elöl aerodinamikusabbra...
Larpsafe vesszőt elég nehéz csinálni, csepp alakú hegyet (aerodinamikus) és tölcsér alakú belső merevítőt használnak a gyáriakon, namost számszeríjnál alapból érdekes ennek a behelyezése. És a legveszélyesebb a nyilvesszőknél amikor visszapattannak (parafa meg a hasonlók) és nock-al állnak bele gyönyörűen valaki szemébe, csak mert pajzsra vagy fára ment.
Deman- Hozzászólások száma : 152
Registration date : 2009. Mar. 13.
Talán a kemény tölcsér mag, + polifoam nagyobb tölcsér kívülről ráragasztva, úgy hogy túlérjen+ puha szivacs kúp nem pattan vissza, de ki kell majd próbálni.
Szerintem a számszeríjnál, ha az elején a kengyelt a jóval nyílvessző alá rakom; akkor legfeljebb hülyén néz ki, de nem okoz nagyobb problémát, mint a sima reflexnél. Inkább a nyíl hosszával lehet a gond, mert a számszernél nem lehet olyan hosszú... Egy húszcentis nyílvessző, végén ökölnyi kúppal... nem hiszem, hogy túl jól repül. Esetleg a számszert is minél nagyobbra kell csinálni...
Milyen hosszúak(kb.) ezek a LARP nyilak(pl. amiről neten kép is van: mondjuk Legalmasters)???
Szerintem a számszeríjnál, ha az elején a kengyelt a jóval nyílvessző alá rakom; akkor legfeljebb hülyén néz ki, de nem okoz nagyobb problémát, mint a sima reflexnél. Inkább a nyíl hosszával lehet a gond, mert a számszernél nem lehet olyan hosszú... Egy húszcentis nyílvessző, végén ökölnyi kúppal... nem hiszem, hogy túl jól repül. Esetleg a számszert is minél nagyobbra kell csinálni...
Milyen hosszúak(kb.) ezek a LARP nyilak(pl. amiről neten kép is van: mondjuk Legalmasters)???
A legal masterses nyíl egy rendes íjhoz van (nem számszerhez), és ha jól láttam 26"-es vessző (jó az kisebb mint az átlag 28" de attól még majdnem annyi ).
A számszeríjnál nekem is ilyen gondjaim vannak... a vessző nem csak hogy megfordul de le is esik... szóval necces. Én most azzal fogok próbálkozni hogy ha esetleg a végére teszek egy kis súlyt mennyivel repülne jobban.
A számszeríjnál nekem is ilyen gondjaim vannak... a vessző nem csak hogy megfordul de le is esik... szóval necces. Én most azzal fogok próbálkozni hogy ha esetleg a végére teszek egy kis súlyt mennyivel repülne jobban.
Lorin- Hozzászólások száma : 238
Registration date : 2010. Apr. 28.
Hogy érted azt, hogy megfordul, meg leesik? Nem akad bele rendesen húrba, mert túl orr-nehéz?
A 26"-os vesszővel, már ostromfegyver lenne.
Én 60 cm-es hosszat, és kb ugyanilyen fesztávot terveztem, 40 centis vesszőkkel. Leesés ellen-nem túl autentikus-mély nock-kal... Lehet egy laprugót is felszerelni.
A 26"-os vesszővel, már ostromfegyver lenne.
Én 60 cm-es hosszat, és kb ugyanilyen fesztávot terveztem, 40 centis vesszőkkel. Leesés ellen-nem túl autentikus-mély nock-kal... Lehet egy laprugót is felszerelni.
Egyszerű, a vessző kilövés után kb 2 métert megtéve marha gyorsan elkezd a föld felé közeledni... úgy hogy közben a nok-os rész a levegő felé néz. Mondjuk ez régebbi probléma, a gyengébb számszeríjamnál jött leginkább elő, rendes méretű burkolásnál. ha kisebbel csináltam akkor már működött de addig azért néha ez is befityegett pár lövésenként.
Méretkorlátozás larpokon nincs a nyílvesszőkre, de itteni szabrendszerekben húzáshosszon 25 font lehet az íj ereje.
A rugóacélt vidd el hőkezeltetni, lehetőség szerint legalább két darabbal készülj, lehet hogy az edzéstől egy kicsit felkeményedik és nem lesz tökéletes arra a húzáshosszra amire tervezel.
Hőkezelés nélkül a rugóacél hamar kilágyul, elveszti az alakvisszanyerő képességét.
Számszeríj vesszőknek miértkne kötelezően drasztikusan rövidebbnek lenniük mint a normál vesszőknek?
Maciejowsky bibliában nem sokkal rövidebb a látszólagos arányok alapján mint egy normál íjhoz tartozó vessző, de uyge az adja meg a dolgot hogy milyen felépítésű a számszeríj.
tölcséres kialakításhoz nem feltétlenül kell tényleges kúpot használni, elég egy kúpvázat is, ami egy korongból, egy a korong közepébe rögzített csőből és a korong négy átlóján elhelyezett háromszög alakú "bordából" áll. A bordák egyik befogója (mivel mindenképpen derékszögű 3szögről beszélünk) a korong lapjára, a másik a csőre van ragasztva. Erre viszonylag egyszerűen lehet elhelyezni cseppformában a polit, mivel így a kúpváz is kevesebb anyagból áll, illetve kevesebb polinak kell rákerülnie könyebb is lesz a vessző. Esetleg ki lehet próbálni hogy a vessző szárát kis átmérőjű PVC csőből készítitek, amit harmadáig/feléig vagy valameddig feltöltötök műgantával, vagy műgyantával kevert homokkal, így súlyt és egyensúlyt adva a vesszőnek. Bár a lőtáv így erősen csökkenni fog, akinek van kedve ideje és egy kis pénze kísérletezgetni lehet hogy ki tud ebből sütni valami érdekeset
A rugóacélt vidd el hőkezeltetni, lehetőség szerint legalább két darabbal készülj, lehet hogy az edzéstől egy kicsit felkeményedik és nem lesz tökéletes arra a húzáshosszra amire tervezel.
Hőkezelés nélkül a rugóacél hamar kilágyul, elveszti az alakvisszanyerő képességét.
Számszeríj vesszőknek miértkne kötelezően drasztikusan rövidebbnek lenniük mint a normál vesszőknek?
Maciejowsky bibliában nem sokkal rövidebb a látszólagos arányok alapján mint egy normál íjhoz tartozó vessző, de uyge az adja meg a dolgot hogy milyen felépítésű a számszeríj.
tölcséres kialakításhoz nem feltétlenül kell tényleges kúpot használni, elég egy kúpvázat is, ami egy korongból, egy a korong közepébe rögzített csőből és a korong négy átlóján elhelyezett háromszög alakú "bordából" áll. A bordák egyik befogója (mivel mindenképpen derékszögű 3szögről beszélünk) a korong lapjára, a másik a csőre van ragasztva. Erre viszonylag egyszerűen lehet elhelyezni cseppformában a polit, mivel így a kúpváz is kevesebb anyagból áll, illetve kevesebb polinak kell rákerülnie könyebb is lesz a vessző. Esetleg ki lehet próbálni hogy a vessző szárát kis átmérőjű PVC csőből készítitek, amit harmadáig/feléig vagy valameddig feltöltötök műgantával, vagy műgyantával kevert homokkal, így súlyt és egyensúlyt adva a vesszőnek. Bár a lőtáv így erősen csökkenni fog, akinek van kedve ideje és egy kis pénze kísérletezgetni lehet hogy ki tud ebből sütni valami érdekeset
Én is egy korongot akartam először(igaz derékszögű háromszögek nélkül)... Az viszont nem tudom, hogy a becsapódás szempontjából "sík"; vagy "konkáv" felület pattan-e vissza jobban, ha eltekintünk az azt borító szivacstól...
Szerintem viszont ront a pontosságon, ha a nyílvessző 1/3-a kiáll(és inkább vezethet Lorin problémájához). Volt olyan, amelyiknek a tusa az íjkarok előtt is folytatódik, így hosszabb vesszőt lehet használni.
Szerintem viszont ront a pontosságon, ha a nyílvessző 1/3-a kiáll(és inkább vezethet Lorin problémájához). Volt olyan, amelyiknek a tusa az íjkarok előtt is folytatódik, így hosszabb vesszőt lehet használni.
Mordor írta:Talán a kemény tölcsér mag, + polifoam nagyobb tölcsér kívülről ráragasztva, úgy hogy túlérjen+ puha szivacs kúp nem pattan vissza, de ki kell majd próbálni.
Kivan. A polifoam remekül pattan.
Nyitott cellás szivacs hegyet kell neki csinálni (a poli fölé) de az még nem elég a boldogsághoz, mert abból a levegőnek kikell tudnia szökni becsapódáskor pont azzal a sebességgel ahogy elnyeli az energiát a hegy se túl gyorsan se túl lassan. Akkor van az hogy rálősz valamire becsapódik és leesik. Ezt házilag megoldani még senkinek nem sikerült tudtommal, de arról van szó, hogy pl egy zacsival lefeded a szivacsot és megszurkálod amíg el nem éred a kívánt csillapítást aztán imádkozol hogy ne táguljanak a lukak a használattól.
Ha kitalálsz valami frankóbbat arra én is kíváncsi lennék.
Erre utaltam én is azzal hogy számít a fegyver felépítése.
A korongot, hozzá a csövet és a bordákat azért gondolnám együtt használni, mert egy jó ragasztással így a támaszok miatt sokkal kisebb az esélye hogy a korong lefordul, amellett erre viszonylag egyszerűen meg lehet építeni csepp alakban a polit.
A felülettel kísérletezz egy kicsit, de poli nélkül szerintem számottevő visszapattanást 25 fontnál nem fogsz tapasztalni. Én a sík alapra és a félgömbben ráépített polira voksolnék.
Szerk.: Ezt a kúpvázat valahogy így képzeld el:
(Tudom ilyenkor már nekem is csak ilyen paintes rajzokra tellik mindig, remélem érthető belőle hogy hogyan gondoltam összerakni)
A korongot, hozzá a csövet és a bordákat azért gondolnám együtt használni, mert egy jó ragasztással így a támaszok miatt sokkal kisebb az esélye hogy a korong lefordul, amellett erre viszonylag egyszerűen meg lehet építeni csepp alakban a polit.
A felülettel kísérletezz egy kicsit, de poli nélkül szerintem számottevő visszapattanást 25 fontnál nem fogsz tapasztalni. Én a sík alapra és a félgömbben ráépített polira voksolnék.
Szerk.: Ezt a kúpvázat valahogy így képzeld el:
(Tudom ilyenkor már nekem is csak ilyen paintes rajzokra tellik mindig, remélem érthető belőle hogy hogyan gondoltam összerakni)
A hozzászólást Gem Kapocs összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Csüt. Júl. 01, 2010 8:43 pm-kor.
Deman írta:Ha kitalálsz valami frankóbbat arra én is kíváncsi lennék.
Stresszlabdákat (ezek a kis gumi-műanyag labdák amiket véradáson is szorongatni kell) esetleg félbevágni és a közepükből anyagot kiszedni, aztán megfúrni őket?
Ez sajnos egy kemény research project. Mi arra jutottunk anno, hogy ha igazán safe-re akarod megcsinálni egy vessző kb a harmadával kerül kevesebbe anyagra egy gyárinál, és azok biztosítva vannak 35 fontig... Innentől midneki tippelhet mennyire éri meg vesszőket gyártani.
Pl ott az a kis vicc hogy sokan csinálnak vesszőt tiplifából (bükk pl) mer az milyen olcsó... Becsapódáskor olyan hegyesre törhet (láttuk) hogy akár bele is állhat valakibe durván. Akár 25 fonttal is. Ez még elméletben rendes cédrus vesszővel amit íjászboltba veszel is megeshet bár nagyságrendekkel kisebb az esélye.
Ezek a lehangoló eredmények. De ez nem jelenti azt hogy nem lehet megtalálni a jót, csak nem olyan egyszerű.
Pl ott az a kis vicc hogy sokan csinálnak vesszőt tiplifából (bükk pl) mer az milyen olcsó... Becsapódáskor olyan hegyesre törhet (láttuk) hogy akár bele is állhat valakibe durván. Akár 25 fonttal is. Ez még elméletben rendes cédrus vesszővel amit íjászboltba veszel is megeshet bár nagyságrendekkel kisebb az esélye.
Ezek a lehangoló eredmények. De ez nem jelenti azt hogy nem lehet megtalálni a jót, csak nem olyan egyszerű.
Én így képzeltem:Deman írta:Mordor írta:Talán a kemény tölcsér mag, + polifoam nagyobb tölcsér kívülről ráragasztva, úgy hogy túlérjen+ puha szivacs kúp nem pattan vissza, de ki kell majd próbálni.
Kivan. A polifoam remekül pattan.
Üvegszálas tölcsér(bezsírozott kisméretű tölcsérre nagyon könnyen laminálható), ezen belül, vagy kívül polifoam tölcsér, az egész sárga pedig puha nyitott cellás szivacs. Minél hosszabb a fej a szélességéhez képest, annál inkább felfekszik, és nem visszapattan(vagy legalábbis lapjával pattan).
Van szabály a fej méretére(átmérő, hossz)???
Az átmérőnek legalább akkorának kell lennie hogy ne férhessen bele a szemgödörbe.
Szerintem kicsit túl van lihegve ez a dolog, nemrég Kanix csinált pár nyílvesszőt, 8mm átmérőjű tömör bükk rúdból (nem tiplifa!), a végükre parafadugó vagy gyurmával kitömött PET-palack kupak, ez jó erősen leragasztva, erre pedig csepp alakú poli méretre vágva, végül szövetborítás a fejre. Lőttünk már vele elég sokat, pattant le pajzsról, fáról, de nock-kal visszafelé még sosem pattant... ergo az eddig lövöldözések során működött baleset nélkül.
Mondjuk igen, a nock-al visszafelé pattanáshoz indokolatlanul pontosan merőleges beesési szöggel kell meglőni az eltalált felületet, eléggé one in a million eset, de azért érdemes észben tartani, hogy lehetséges.
Velem már megesett. Akkor álltam le az íjjal való lövöldözésről
Mordor: semmiképp ne legyen hegyes. Még a szivacs sem.
Mordor: semmiképp ne legyen hegyes. Még a szivacs sem.
Spectre- Hozzászólások száma : 468
Registration date : 2009. Mar. 14.
One in million esetben karddal kapsz olyan critical, hogy esetleg mindörökre nyoma marad. Szóval akkor ne is kardozzunk!Kildar írta:Mondjuk igen, a nock-al visszafelé pattanáshoz indokolatlanul pontosan merőleges beesési szöggel kell meglőni az eltalált felületet, eléggé one in a million eset, de azért érdemes észben tartani, hogy lehetséges.
Ashi Valkoinen írta:One in million esetben karddal kapsz olyan critical, hogy esetleg mindörökre nyoma marad. Szóval akkor ne is kardozzunk!
http://cafofodosbrothers.files.wordpress.com/2009/10/jesus-facepalm-facepalm-jesus-epic-demotivational-poster-1218659828.jpg
Remélem te sem gondoltad komolyan ezt a reakciót.
Ashi Valkoinen írta:ergo az eddig lövöldözések során működött baleset nélkül.
Amikor volt az az arc aki fém hegyre húzott parafadugókkal lövöldözött, az is mondhatná hogy eddig nem volt baleset. Ez sajna nem felétlenül elég jó érv bocs. Én mondjuk mindent túlbonyolítok tehát nem kell készpénznek venni az aggályaimat.
De bükk nagyon nem jó ötlet, mint mondtam hegyesre / élesre törik, általában véve olyan vesszőt akarsz larpra ami ha eltörik is egyben marad.
Az arany középút valszeg hogy az evidensen életvezsélyes dolgokat kizárja az ember és imádkozik hogy ne legyen baleset eddig ez bevált sőt a teljesen szar vesszők se öltek meg senkit tudtommal.
Kildar írta:Mondjuk igen, a nock-al visszafelé pattanáshoz indokolatlanul pontosan merőleges beesési szöggel kell meglőni az eltalált felületet, eléggé one in a million eset, de azért érdemes észben tartani, hogy lehetséges.
Not really... Amikor tesztelgettük ezt a kérdést baromira gyakran megesett. Persze ritkán talál szemet nyilván. Nekem pl a bal fülem melett süvített el két három méterre álltam a célponttól amire lőttem. A lényeg hogy ezek létező aggályok amiket nem a seggünkből húztunk elő hanem ott a terepen volt "Ó fakk!?"
Sok mindennek kell egybejátszania egy súlyos sérüléshez de hogy az arc szüleinek soha nem magyarázod meg hogy vakult meg a gyerekük és hogy nem a te hibád csak balszerencséje volt...
LARPsafe vessző nem pattan vissza, nem fordul át és nem tud becsapódáskor hegyesre törni se nem tud a vessző továbbmenni vagy kibújni a fejből ami nagyobb mint a szemgödör. Emellett még repülnie is kell igazából ez a nehéz része.
Zsugorcsővel be lehetne vonni, úgy egyben marad...Deman írta:
De bükk nagyon nem jó ötlet, mint mondtam hegyesre / élesre törik, általában véve olyan vesszőt akarsz larpra ami ha eltörik is egyben marad.
Kildar írta:Mondjuk igen, a nock-al visszafelé pattanáshoz indokolatlanul pontosan merőleges beesési szöggel kell meglőni az eltalált felületet, eléggé one in a million eset, de azért érdemes észben tartani, hogy lehetséges.
Pont az CW-re akartam vinni az új burkolási móddal elkészült veszsőimet -ami szerencsétlenségemre fenmaradtak a vonaton, apámmal- na, ezeknek a tesztelésénél barátnőm rám lőtt és nekem nem fájt de neki majdnem elkapta a lábát vissza repülésből. Szóval annyira nem kell indokolatlan beesési szög. Viszont elég kicsi annak az esélye hogy valóban szemen is kapja noch és akkora erővel hogy fájjon neki, ez inkább közeli lövések esetén gáz, ami meg azért kellemetlen mert vannak játékok ahol megszabják azt is milyen messzire hordhat el egy 15-fontos íj Larp-safe vesszőkkel...
11 / 29 oldal • 1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 20 ... 29
11 / 29 oldal
Engedélyek ebben a fórumban:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.